Isparta’da karakavruk otu sezonu başladı. Sabahın erken saatlerinden itibaren akşam saatlerine kadar kırlarda, yol ve tarla kenarlarında, yabani otlar arasından bıçak yardımıyla tek tek karakavruk otu toplayan kadınlar, şifalı olduğuna inanılan bu ota sofralarında yer veriyor.
KARAKAVUK (KARAKAVRUK) OTU NEDİR?
Güneyik, Çıtlık, Karakavuk, Karahindiba vb. bölgeye göre farklı isimlerle bilinen şifalı bitkiler arasında yer alan Karakavruk otu, tarla kıyılarında ve yol kenarlarında kendiliğinden yetişiyor. Toplandığı andan itibaren taze olarak tüketiliyor. İlkbahar aylarında bolca görülen bu ot, özellikle karaciğer dostu olarak biliniyor.
FAYDALARI NEDİR?
Faydalarıysa saymakla bitmez. Kronik Hepatit B hastalığının tedavisinde faydalıdır. İdrar söktürür, göğsü yumuşatır, öksürüğü ve balgamı keser. İshallere iyi gelir. Böbrek ve safra kesesi taşlarını düşürmeye yardımcı olur, karaciğer şişliğinin inmesine faydalıdır. Sarılık ve dalak rahatsızlıklarına iyi gelir. Safra söktürme etkisi vardır. Kalın bağırsak iltihabı ve bu iltihaptan kaynaklanan kanlı balgamlı ishallerde faydalıdır. Vücuda kuvvet verir, iştahı açar. Kanser riskini önler, koruyucudur. Damar hastalıklarında faydalıdır.
Güçlendirici, iştah açıcı, kan temizleyici, metabolizma düzenleyici, safra ve idrar söktürücü.
Özge Çelik