Ispartaˈnın Coğrafi değeri ''Gülyağı'' Avrupa Birliği'nde 'Tescil' sırasında…
Şimdi sıra''Gülsuyu''ve Gastronomi Turizmi için''Yöresel Lezzetler''in yolculuğuna gelmeli
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı genel şemsiyesi altındaki Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Avrupa Birliği (AB) nezdinde Coğrafi İşaret tescili için başvurduğu ürün sayısını 45'e yükseltti. Isparta Gülyağı şu ân Avrupa Birliği (AB) Coğrafi İşaret Tescili sürecinde yer alıyor.
GÜLSUYU VE GASTRONOMİ
Isparta'nın şu ân 17 Coğrafi İşaret Tescili taşıyan ürünü bulunuyor. Bunların en önemlileri Gül Suyu ve Gastronomi Turizmi için ''Yöresel Lezzetler'' gösteriliyor. Isparta'nın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ilâ TÜRKPATENT işbirliğinde 'Isparta Gülyağı'nın yanı sıra diğer 16 Coğrafi İşaret Tescili sahibi ürün için de Avrupa Birliği (AB) nezdinde girişimlerde bulunması gerekiyor.
9 ÜRÜN AB TESCİLİ ALDI
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı genel şemsiyesi altındaki Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Türkiye'den 9 ürün için Avrupa Birliği (AB) nezdinde de Coğrafi İşaret Tescili aldı.
Bu bağlamda Antakya künefesi, Aydın inciri ve kestanesi, Gaziantep baklavası, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı ve Giresun tombul fındığı AB Coğrafi İşareti taşıyor.
45 ÜRÜN İÇİN BAŞVURU
TÜRKPATENT aralarında Isparta Gülyağı'nın da bulunduğu 45 ürün için de başvuruda bulundu.
Kırkağaç kavunu, Demirci hünnabı, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Hopa hamsili ekmeği, Safranbolu safranı, Suruç narı, Manisa sultani çekirdeksiz üzümü ve mesir macunu, Isparta gülyağı, Bursa şeftalisi, Ezine peyniri, Urla sakız enginarı, Rize çayı, Ayaş domatesi, Kilis zeytinyağı, Hüyük çileği, Bingöl balı, Melli inciri, Osmaniye yer fıstığı, Hatay kaytaz böreği, Tarsus sarıulak zeytini ve Silifke yoğurdu için geçen yıldan bugüne AB nezdinde tescil başvurusu yapıldı.
Afyonkarahisar pastırması ve sucuğu, Antep fıstığı, Kayseri pastırması, mantısı ve sucuğu, İnegöl köftesi, Maraş çöreği, Milas yağlı zeytini, Gaziantep menengiç kahvesi, Tonya tereyağı, Aydın memecik zeytini ve zeytinyağı, Bursa kestane şekeri, Erzurum su böreği, İpsala pirinci, Maraş tarhanası, Araban sarımsağı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit zeytinyağı için tescil başvurusunda bulunulmuştu.
ULUSLARARASI ÇALIŞMALAR HIZLANACAK
Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), Türkiye'nin uluslararası düzeyde tescilli Coğrafi İşaret sayısını artırmayı hedefliyor. Kurum, tarihinde ilk kez AB'ye doğrudan başvuru yapma yetkisini kullanarak 10 Coğrafi İşaretli ürünün tescili için müracaatta bulundu.
Yûnus Emre Enstitüsü (YEE) ile coğrafi işaretler için de işbirliğine gidildi. Bu kapsamda TÜRKPATENT'in tescillediği ürünlerin YEE'nin dış temsilcilikleri aracılığıyla yurt dışında tanıtılması, böylece hem ihracat potansiyellerinin artırılması hem de katma değerlerinin yükseltilmesi amaçlanıyor.
İŞTE ISPARTA'NIN COĞRAFİ İŞARET TESCİLLİ ÜRÜNLERİNİN LİSTESİ
Isparta'da Coğrafi İşaret Tescili verilen ürün sayısı 17'ye yükseldi. İşte o liste:
ÜRÜN TESCİL TARİHİ TESCİL ETTİREN KURUM
Pazırık El Halısı 01.09.1996 Sümer Halı A.Ş.
Türkmen El Halısı 01.09.1996 Sümer Halı A.Ş.
İnce Isparta (Hasgül) El Halısı 21.06.1996 Sümer Holding A.Ş.
Isparta Gülü 01.12.2005 Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ)
Uluborlu Banağı 15.02.2018 Uluborlu Belediye Başkanlığı
Isparta Kabune Pilavı 30.05.2018 Ticaret ve Sanayi Odası
Isparta Gülyağı 07.03.2019 Ticaret Borsası
Yalvaç Hamursuzu 27.02.2020 Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası
Uluborlu Kirazı 26.10.2020 Uluborlu Belediyesi
Senirkent Banağı 06.07.2021 Senirkent Belediyesi
Senirkent Gelin Fesi 24.08.2021 Senirkent Belediyesi
Isparta Gül Suyu 20.09.20211 Isparta Ticaret Borsası
Senirkent Dimrit Üzümü 10.02.2022 Senirkent Belediyesi
Senirkent Üzüm Pekmezi 17.03.2022 Senirkent Belediyesi
Senirkent Samsa Tatlısı 05.05.2022 Senirkent Belediyesi
Uluborlu Çeki Oyası 09.05.2022 Uluborlu Belediyesi
Gelendost Çaltı Sarımsağı 26.07.2022 Isparta İl Özel İdaresi