Mal varlığına karşı işlenen suçlarda genel olarak 2023 yılına göre ilk 3 ayda yüzde 30 azalma olduğunu ifade eden Baruş, liste ile tek tek anlattı. 

Evden hırsızlık olaylarında 2024 yılında yüzde 71 azalış meydana geldiğini aktaran Vali Baruş; “İş yerinden ve kurumdan hırsızlık olaylarında yüzde 44 azalma, açıktan hırsızlık olaylarında yüzde 5 azalma, oto hırsızlığında yüzde 58 azalma, otodan hırsızlıkta yüzde 79 azalış, motosiklet hırsızlığında yüzde 86 azalış, yağma gasp suçunda yüzde 37 azalış meydana geldi” dedi. 
2024 yılında kapkaç suçunun il genelinde meydana gelmediğini anlatan Vali Baruş; “Herhangi bir kapkaç suçu işlenmedi. Kamuya ait mala zarar verme suçunda yine yüzde 66 azalma, kişilere ve kurumlara ait mala zarar verme suçunda yüzde 21 azalma oldu. Diğer mala zarar verme suçlarına yine yüzde 14 azalış oldu. Mal varlığına karşı işlenen suçlarda aydınlatma oranları anlamında Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Etkin çalışmalarımız devam edecek. Bu suçları işleyen şahısların, daha önce suç işleyip de hapis cezası olan şahısların yakalanması ve yine bu suçları alışkanlık haline getirip, birden fazla çok sayıda suç işleyip toplum içerisinde dolaşan şahısların bir an önce yakalanmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir” diye konuştu.

MAL VARLIĞINA KARŞI İŞLENEN SUÇLARLA AZALMA

Milletvekili Halıcı Asgari Ücret 30 Bin TL Olmalı Milletvekili Halıcı Asgari Ücret 30 Bin TL Olmalı

Mal varlığına karşı işlenen suçlarda özellikle hırsızlık olaylarında çok önemli bir azalma olduğuna dikkat çeken Vali Baruş; “Bu da bizim için çok sevindirici olay, vatandaşlarımızın mal varlığı açısından kendilerini emniyette hissetmeleri toplumsal huzur bakımından son derece önemlidir. Burada özellikle bir konuya dikkat çekmek istiyorum. Vatandaşlarımızın mal varlığını zarara uğratan özellikle dolandırıcılık suçu bizim açımızdan dikkat çeken bir suç şeklidir. Vatandaşlarımızın özellikle bilişim ve haberleşme ortamında cep telefonu araması, cep telefonu mesajı, e-mail, sosyal medya kullanımı sırasında yapılan dolandırıcılık olaylarına karşı dikkatini bir kez daha çekmek istiyoruz ki dolandırıcılık, bu telefonlardan polis, jandarma, savcı ya da adliye veya diğer resmi kurumlardan aradığını söyleyerek; kişisel bilgilerini talep etme şeklinde olabiliyor. Bunlara kesinlikle cevap verilmemesi bu durumda hemen, aramanın kapatılması, eğer yanlışlıkla kişisel verilerden bazıları vatandaşlarımız tarafından verilmiş ise mutlaka 112 Acil Çağrı Merkezi vasıtasıyla derhal emniyet ve jandarmaya haber verilmesini istiyoruz. Bilinmeyen kişi, kuruluş ya da adreslerden gelen cep telefonu mesajı, e-mail ya da sosyal medya uygulamaları kullanılarak yapılan mesaj ve e-mail gönderimlerinde gönderilen web sitesi adreslerine kesinlikle girilmeden mesaj ve e-mailin derhal silinmesinin önemli olduğunu ifade etmek istiyoruz. Çünkü bu dolandırıcılık suçlarında vatandaşlarımız maalesef bu arayan şahısları veya mesaj gönderen şahısların ifadelerine kanarak, mali kaynaklarını banka yoluyla, PTT yoluyla veya diğer yollarla elden göndermek suretiyle kaybedebiliyorlar. Yine sosyal medya ortamında yapılan satışlara da çok dikkat etmesi lazım vatandaşlarımızın, özellikle son zamanlarda tarım aletleri ve diğer ev eşyalarının alımı konusunda sosyal medya yoluyla karşı tarafla iletişim kurularak, para yatırılarak sonradan bu mal ve hizmetlerin gönderilmesinin istendiğini görüyoruz. Kesinlikle güvenilir olmayan, daha önce herhangi bir iletişimde bulunmadıkları, ilk defa muhatap oldukları şahıslardan, kişilerden bu mal ve hizmetleri almamalarını istiyoruz. Çünkü üzücü sonuçlara yol açıyor. Karşılıksız bir şey, parasını gönderiyor ve daha önce muhatap olduğu şahıs da ortadan kayboluyor. Sosyal medyada ve vatandaşımız büyük zarara uğramış oluyor.

Editör: Ali Rıza Cesur