Bakan Işıkhan, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarını belirlemek ve çözüm üretmek için yapılan çalışmalara dikkat çekti.

İmalat Sektörü İş Gücü İhtiyacının Lideri

İŞKUR'un araştırmasına göre, iş gücü ihtiyacının en fazla olduğu sektör imalat oldu. İşverenlerin geri bildirimlerine göre, gelecek 10 yıl içinde öne çıkması beklenen meslekler arasında yazılım mühendisi, e-ticaret uzmanı, yapay zeka uzmanı, bilişim uzmanı, inşaat mühendisi, pazarlama uzmanı, dil ve konuşma terapisti ve CNC operatörü yer aldı.

Gelen Zamlar Tereyağını da etkiledi Gelen Zamlar Tereyağını da etkiledi

En Çok Aranan Meslekler

Araştırmada en çok eleman aranan meslekler de belirlendi. Makineci (dikiş), garson, satış danışmanı, ahşap mobilya imalat ustası, temizlik görevlisi, gazaltı kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, akaryakıt satış elemanı, ark kaynakçısı ve yük taşıma şoförü bu kategoride öne çıktı.

Eleman Temininde Güçlük Çekilen Meslekler

Araştırmada, işverenlerin yüzde 12,5'inin eleman temininde güçlük yaşadığı belirlendi. En fazla güçlük çekilen meslekler arasında makineci (dikiş), garson, ahşap mobilya imalat ustası, gazaltı kaynakçısı, inşaat işçisi, satış danışmanı, tır-çekici şoförü, yük taşıma şoförü, akaryakıt satış elemanı ve çelik kaynakçısı yer aldı.

İstihdam Artış Beklentileri

Araştırmada, iş yerlerinin yüzde 8,7'sinde açık iş bulunduğu, 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinde bu oranın yüzde 27,6'ya çıktığı belirlendi. İş yerlerinin yüzde 16,6'sında eleman ihtiyacı bulunan imalat sektöründe, 20 ve üzeri çalışanı olan iş yerlerinin yüzde 37,3'ünde eleman ihtiyacı olduğu tespit edildi. Ayrıca, bir yıl içinde istihdam artışı beklenen meslekler arasında garson, kurye, satış danışmanı, makineci (dikiş), inşaat işçisi, ahşap mobilya imalat ustası, ark kaynakçısı, yük taşıma şoförü, konfeksiyon işçisi ve ağ teknolojileri meslekleri öne çıktı.

Kadın İstihdamının Durumu

Kadın çalışan sayısının erkeklerden daha yüksek olduğu sektörler "insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri" ile "eğitim" olarak belirlendi. Kısmi zamanlı çalışma yapılan iş yerlerindeki kadın istihdamının, kısmi zamanlı çalışma yapılmayan iş yerlerine göre daha yüksek olduğu tespit edildi.

Araştırmaya göre, iş gücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik bu bilgiler, sektörlerin ve mesleklerin gelecekteki istihdam trendlerini belirlemek için önemli bir kaynak sağlıyor.

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur