Isparta'nın Kalbinden Tüm Türkiye'ye Isparta'nın Kalbinden Tüm Türkiye'ye

İş yaşantısında yaşanan bazı durumlarda işten ayrılmak zorunda kalan vatandaşlar mağdur olabiliyor yasalara göre kıdem tazminatı alabilmek için işten kovulmak gerekiyor ancak bazı istisnai durumlarda tazminat da alınabiliyor. Çalışan birçok kişi bazı durumlar kapsamında tazminat alabileceğini bilmediğinden bu hakkından yararlanmayabiliyor.

Çalışanlar için yasa bulunan güvenceler kapsamında kıdem tazminatı da yer alıyor ancak bu tazminatı alabilmek için son iş yerinde en az bir yıl çalışmış olmak koşulu öne sürülüyor. Bu kapsamda ayrılış şekliniz önem arz ediyor yasalar kapsamında bir işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için kendi istek ve kusuru dışında işten çıkartılması gerekiyor. Ancak bu koşulun dışında kalan istisnai durumlarda yok değil.

Kıdem tazminatı çalışanların çeşitli sebeplerle işten ayrıldıklarında çalıştıkları yılların karşılığında işveren tarafından almaya hak kazandıkları ücret tutarı olarak bilinmektedir.

Kıdem tazminatını alabilmek için iş yerinde en az bir yıl çalışmış olmanız gerekiyor bir yılı doldurmamış çalışanlar işten ayrıldıkları takdirde kıdem tazminatını hak kazanamıyor. Bununla birlikte İş Kanunu 24. maddede sayılan haklı fesih şartlarının gerçekleşmesi durumunda istifa eden vatandaşlar da tazminat hakkı kazanabiliyor emekli olanlar kendi istekleriyle ayrılarak tazminat alabiliyor zorunlu askerlik görevine gidenler ve bu sebeple işten ayrılmak durumunda kalanlar ya da evliliğinin üzerinden bir yıl geçene kadar ayrılan kadın çalışanlar da tazminat hakkına sahip olabiliyor Emeklilik için yaş dışındaki şartları tamamlayanlar tazminat alabiliyor.

Bununla birlikte SGK‘dan 15 yıl 3600 gün şartlarını tamamladıklarına dair yazı aldıktan sonra kendi istekleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatı talebinde bulunulabiliyor. Öte yandan İş yerinin kapanması, iflas etmesi ya da başkasına devredilmesi, satılması gibi durumlar kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmıyor.

Kaynak: kamu son haber