2022'de Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bünyesinde başlatılan ülkemizin ilk ve halihazırda tek "Uygulamalı Tıbbi Sülük Yetiştiriciliği Eğitimi" uluslararası katılımla ilgi görmeye devam ediyor.
Şu ana kadar 35 farklı şehirden 120 kursiyerin katıldığı eğitim programının 8.'ncisi 12-15 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu eğitime ülkemizden 12 kursiyerin yanı sıra Özbekistan Andican Devlet Üniversitesi ve Semerkand Devlet Üniversitesi'nden 4 akademisyen ve özel bir şirket yöneticisi olmak üzere 17 katılımcı iştirak etti.
2014'de yürürlüğe giren "Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği" kapsamında hastane ve kliniklerde kullanımına izin verilen tedavilerden birisi de tıbbi sülük uygulaması olmuştu. Sözü edilen yönetmelik, tedavide kullanılacak sülüklerin ruhsatlı sülük çiftliklerinden temin edilmesini zorunlu kılıyor. Bu durum sülük yetiştiriciliğine olan ilginin giderek artmasına neden olmaktadır. Üniversitemiz Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Tıbbi Sülük Uygulama ve Araştırma Merkezi koordinasyonunda Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa CEYLAN eğitmenliğinde düzenlenen 4 günlük sertifikalı eğitim programı sayesinde teknik zorlukların yaşandığı tıbbi sülük üretimi gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Eğitim programında tıbbi sülük üretiminin her aşaması bizzat kursiyerler tarafından uygulamalı olarak gerçekleştirildi. Isparta Belediyesinin de destek verdiği bu eğitimlere katılan kursiyerlerin bazıları ruhsatlı sülük çiftliklerini kurarken, bazıları da kurma aşamasına geldi.
Eğitimin son gününde sertifika törenine katılan Rektör Prof. Dr. Yılmaz ÇATAL, Üniversitemiz bünyesinde başlatılan tıbbi sülük yetiştiriciliği eğitim programının ulusal ve uluslararası düzeyde ilgi uyandırmasının memnuniyet verici olduğunu ve eğitimin desteklenmeye devam edileceğini belirterek katılımcılara sertifikalarını takdim etti.
Törende Özbekistan heyeti adına söz alan Andican Devlet Üniversitesi'nden eğitime katılan Dr. Farrukh UMAROV, ülkelerinde başlatılan sülük projesinde sülük yetiştiriciliğinin de yer aldığını, ancak bu alanda yeterli bilgilerinin bulunmaması nedeniyle 5 kişilik bir ekiple Türkiye'ye Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'ne geldiklerini ve ülkelerine kendileri için yeni olan birçok bilgi ile geri dönecek olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti.