Yükseköğretim kurumlarında hayata geçirilen yapay zekâ destekli çalışmalar tarım sektörünün gelişimine katkı sağlıyor. Üniversitelerde geliştirilen projelerle tarım ürünlerinde verimliliğin artırılması, su tasarrufunun sağlanması ve sürdürülebilir tarımın geliştirilmesi amaçlanıyor. Yapay zekâ kullanımıyla tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımı azalıyor çevre dostu tarım uygulamaları yaygınlaşıyor.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar konuyla ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımında “Gelecek vizyonumuzun başlıca unsurları arasında yer alan yapay zekâ ve dijitalleşme birçok alanda olduğu gibi tarımda da etkin şekilde kullanılıyor. Üniversitelerimiz geliştirdikleri yapay zekâ destekli projelerle tarımın gelişimine önemli katkı sağlıyor. Bilhassa, verimliliğin artırılmasına, su tasarrufunun sağlanmasına ve sürdürülebilirliğin geliştirilmesine yönelik projelerle yeni teknolojileri ve yapay zekayı kullanan üniversitelerimizi tebrik eder, hocalarımıza çalışmalarında başarılar dilerim.” ifadelerini kullandı. Özvar, yapay zekâ destekli tarım faaliyetlerinde kullanılmak üzere hazırlanan projeleri ve bu projeleri üreten üniversiteleri paylaştı.

Yüksek Öğretim Kurulu basın açıklamasında “Yapay zeka kullanımıyla tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımın azaltılarak çevre dostu tarım uygulamaları” ve “çevre dostu ve sürdürülebilir tarım uygulamaları” konu başlıklarında Üniversitemiz Ziraat Fakültesinden iki proje yer almıştır.

-ÇEVRE DOSTU VE SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM UYGULAMALARI YAYGINLAŞIYOR

“Elma ağacı azotlu gübre ihtiyacının İHA tabanlı uzaktan algılama verileri ve makine öğrenimi entegrasyonu ile tespiti” çalışmasıyla Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, elma ağacının azot durumunu yapay zekâ temelli bir metodolojiyle tahmin etmek için bitki örneklerinin laboratuvar analiz sonuçları ve dijital görüntülerin entegrasyonunu kullanıyor. Bu, elma ağacının meyve bahçesi içerisinde beslenme yönetimini optimize etmek için bireysel ağaç düzeyinde değerli bilgiler sağlıyor. Bu çalışma, yapay zekâ algoritmalarını kullanarak sınıflandırma temelli bir metodoloji geliştiriyor ve elma ağaçlarının farklı vejetasyon süreçlerinde azot durumunu ve gübrelemeye ihtiyacı olup olmadığını tespit etmeyi hedefliyor.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bünyesindeki bir diğer proje olan “Sera Otomasyon Sistemine Entegre Yapay Zeka Destekli Kompost Çayı Üretim Ünitesi” ürünü, yapay zeka teknolojilerini kullanarak kompost çayı üretimini optimize etmeyi ve proses parametrelerini yapay zeka ile kontrol etmeyi sağlıyor. Ayrıca seralar için önemli bir organik sıvı gübre kaynağı olan kompost çayı üretimi, sera otomasyon sistemiyle entegre edilerek fertigasyon sistemine dozajlanabiliyor. Bu yaklaşım, tarımsal üretimde kimyasal gübre kullanımını azaltarak çevre dostu ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının yaygınlaşmasını sağladığı gibi verimliliği de artırıyor.

Milletvekili Hasan Basri Sönmez Eğirdir'de Milletvekili Hasan Basri Sönmez Eğirdir'de

Kaynak: ISUBÜ Bülten