Vergi vermeden küçük tezgahlarda satış yapan seyyar satıcılar, pazarcı esnafının gelirlerini azalttığına dair şikayetlerle karşı karşıya. Kentin önde gelen merkez ilçelerinden Muratpaşa'da haftalık olarak kurulan kapalı pazar, büyük ilgi görüyor. İkinci katta giysi satışı, birinci katta ise sebze ve meyve bulunuyor.

Kaldırım Kiralamaları Yüksek Fiyatlarla Sürüyor: Antalya Semt Pazarlarında Seyyar Satıcılar Arasında Çatışma

Pazar yerinin yoğunluğu, seyyar satışı cazip hale getiriyor. Seyyar satıcılar, semt pazarının çevresindeki kaldırımları işgal ediyor ve bu bölgeleri kendi aralarında paylaşıyorlar. Bir satıcının kaldırıma tezgah açtığını gören başka bir satıcı, aynı bölgeyi kullanmak istediğinde, kaldırımı devralarak kullanabiliyor. Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı Metin Bucak, pazarcı esnafının şikayetlerinin hala çözüme kavuşmadığını ifade etti.

Kaldırım İşgali ve Kiralama Pratiği: Antalya Semt Pazarlarında Seyyar Satıcılar Arasındaki Rekabet Artıyor

Isparta 32 Spor Hem Hücumda Hem Savunmada Etkisiz Isparta 32 Spor Hem Hücumda Hem Savunmada Etkisiz

Seyyar satıcılar arasında zaman zaman çatışmalar yaşandığını ve istenmeyen olayların yaşanma riskinin olduğunu belirten Bucak, pazarcı esnafının çözüm beklediğini vurguladı. Antalya'da toplamda 110 semt pazarı bulunuyor ve bu pazarlarda günde 5 merkez ilçede işlem yapılıyor. Başkan Bucak, "4 bin 500 esnafımız var. Ayrıca kayıt dışı satış yapan birçok seyyar satıcı da bulunuyor. Bu, vergi kaybına yol açıyor. Odanın hemen karşısındaki kaldırımı, bir seyyar satıcının 17 bin 500 liraya devrettiğini duyunca şaşırdım. Sanki tapulu mülk satılıyormuş gibi. Kaldırımı birbirlerine satıyorlar ve aralarında tahsis ediyorlar" dedi.

Seyyar Satıcıları Durdurmanın Yolları Aranıyor: Antalya Semt Pazarcılar Odası Başkanı Sorunları Gidermeye Çalışıyor

Saat 20.00'de kapalı olan pazarın çevresinde seyyar satış yapmanın belirli kuralları bulunuyor. Zabıta ekipleri müdahale etmemesi için seyyar satıcılar, çalışma saatlerini tamamlanmasını bekliyorlar. Erken saatlerde kaldırım kenarlarına park eden seyyar satıcılar, çoğunlukla ikinci el giyim, ayakkabı ve çanta gibi ürünler satıyorlar. Seyyar satıcılar, pazarcı esnafının işlerini olumsuz etkilediği gerekçesiyle çözüm arayışlarına devam ediyorlar.

Esnaf Kaybı En Az %50: Antalya Semt Pazarlarında Seyyar Satışların Etkisi

Semt pazarında yıllardır sebze ve meyve satışı yapan Nurettin Çelik, ailesiyle birlikte 20 yıldır pazar esnafı olarak hayatlarını sürdürdüklerini belirtti. Vergi ödediklerini ve tüm işlemlerinin kayıtlı olduğunu ifade eden Çelik, seyyar satıcıların işlerine olumsuz etki ettiğini ve en az %50 kayıp yaşadıklarını dile getirdi.

Editör: Ali Rıza Cesur