Her Mart, tüm dünyada, üçüncü en yaygın kanser türü olan ‘Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı’dır. Kalın bağırsak kanseri, her yıl milyonlarca yaşamı etkiler. Ay boyunca dünya çapındaki topluluklar, kalın bağırsak kanser farkındalığını artırmak için etkinlikler, bağış toplama etkinlikleri ve eğitim programları düzenleyerek bir araya gelir. Bu etkinlikler, hastalıktan etkilenenler için destekleyici bir ortam yaratmaya yardımcı olur ve önleme ve erken teşhisi kolaylaştırır.

SDÜ Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Girayhan Çelik, kalın bağırsak kanserinden korunmak için tarama testlerinin ihmal edilmemesi gerektiğinin altını önemle çizerek, sağlıklı beslenme ve egzersizin önemli olduğunu ifade etti. Dr. Öğretim Üyesi Çelik, erken teşhisin, kalın bağırsak kanserini yönetilebilir bir duruma dönüştürdüğünü belirterek, SDÜ Hastanesi Genel Cerrahi Polikliniğinden, Cerrahi Endoskopi Ünitesine tarama amaçlı randevu oluşturabilineceğini söyledi. Dr. Öğretim Üyesi Çelik, şu bilgileri aktardı;

Kalın bağırsak kanseri genellikle erken evrede belirgin semptomlar olmadan gelişir, bu nedenle farkındalık zamanında müdahale için kritiktir. Bu kanser türü, sessiz ama etkileyici bir düşman olarak ilerleyebilir ve erken tespit edilmezse tedavi seçeneklerini ve sonuçları önemli ölçüde azaltabilir. Kalın Bağırsak Kanseri Farkındalık Ayı, toplulukları risk faktörleri, semptomlar ve rutin taramaların önemi konusunda eğitmek amacıyla oluşturulmuştur.

Toplum sağlığına katkıda bulunmak ve kendi sağlığınızı korumak için; tarama randevusu almak, yerel farkındalık etkinliklerine katılmak ve/veya sadece bilgiyi arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşmak, siz veya tanıdığınız biri kalın bağırsak kanserinden etkilendiyse deneyimlerinizi paylaşmak gibi küçük veya büyük her eylem, büyük bir adımdır.

*Taramanızı Yaptırın,

*Mavi Giyin,

*Etkinliklere Katılın,

*Hikayeleri Paylaşın!

En Önemli Risk Taramayı Ertelemektir!

Kalın bağırsak kanseri herkesi etkileyebilse de, olasılığı arttıran belli risk faktörleri mevcuttur: Yaş, aile öyküsü, kişisel tıbbi geçmiş ve yaşam tarzı seçimleri... Sağlıklı bir yaşam tarzını sürdürmek, düzenli egzersiz yapmak, lif açısından zengin, dengeli bir diyet benimsemek ve alkol ile tütün tüketimini sınırlamak, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kalın Bağırsak Kanseri Sadece Erkeklerin Hastalığı Değildir!

Cinsiyet Seçmez!

Öğrenmenin Tek Yolu Düzenli Test Yaptırmaktır!

Kalın Bağırsak Kanserinden Korunmak Sizin Elinizde;

Sağlıklı Beslenin,

Egzersiz Yapın,

Tarama Testlerinizi İhmal Etmeyin!

Kalın bağırsak kanseri çok yavaş ilerlediği için, kanser öncesi oluşumları tarama ile saptamak mümkündür. Tarama;

Normal riske sahip bireyler için; 40 yaşından başlayarak yıllık rektal muayene ve GGK (Gaytada Gizli Kan) testi. 50 yaşında ve sonrasındaki her 5 yılda bir flexible sigmoidoskopi ya da 50 yaşa gelince kolonoskopi ve sonrasında her 10 yılda bir tekrarı. Çift kontrastlı barsak filmi ise ilk olarak 50 yaşında olmak üzere sonrası 5-10 yıl aralıklarla tekrarı şeklinde önerilebilir.

Ailenizden hiç kimsede kalın bağırsak kanseri olmaması, kolonoskopiden kaçınma mazeretiniz olmasın!

İlk kez sizde olup olmadığını ancak tarama yaparak öğrenebilirsiniz!

Polip saptanmış bireyler için; Normal taramalar esnasında kanser öncüsü olabilecek polip saptandığında tarama her 3-5 yılda bir yapılan kolonoskopi şeklinde olmalıdır.

Tarama, kanser öncesi poliplerin saptanması ve çıkarılması ile sizi kalın bağırsak kanserinden korur!

Kalın bağırsak kanserinden önce sağlığınız için test yaptırın!

Ailesel kolorektal kanser öyküsü olan bireyler için; Ailede (anne, baba, kardeş) kolorektal kanser saptanan en genç bireyin tanı konduğu andaki yaşından 10 yıl önce olmalıdır. Örneğin ailede 45 yaşındaki bir kolorektal kanser hastası varsa tarama 35 yaşında başlamalıdır. Ayrıca ailesinde ailesel geçişli polipozis sendromları (Familial Adenomatöz Polipozis) veya Heredeiter Nonpolipozis Kolorektal Kanser olan bireylerde tarama daha önce başlayabilir. Bu durumlarda tarama programına doktorunuz ile beraber karar vermelisiniz. Ailesel risk taşıyan bireylerde tarama kolonoskopi ile yapılmalıdır.

Kolorektal kanser nedeniyle tedavi olan bireyler için; Kolorektal kanser tanısı konup cerrahi olarak çıkarıldıktan sonraki bir yıl sonra tarama yapılmalıdır. Eğer normal ise 3 yıl sonra tekrarlanmalıdır. Tarama tam kolonoskopi, çift kontrastlı kolon grafisi ile beraber flexible sigmoidoskopi ile yapılabilir.

İnflamatuar bağırsak hastalığı öyküsü olan bireyler; 8 ya da daha fazla yıldan beri bu hastalıklara sahip olanlar her 1-2 yılda bir kolonoskopi ile taranmalıdır.

Tarama, kanser öncesi poliplerin saptanması ve çıkarılması ile sizi kalın bağırsak kanserinden korur!

Kalın bağırsak kanserinden önce sağlığınız için test yaptırın!

Emlak ve Otomotiv Sektöründe Yeni Düzenlemeler Emlak ve Otomotiv Sektöründe Yeni Düzenlemeler

Erken teşhis, kalın bağırsak kanserini potansiyel olarak yıkıcı bir hastalıktan yönetilebilir bir duruma dönüştürür. Birlikte, kalın bağırsak kanserinin önlenebilir ve yönetilebilir bir sağlık sorunu olduğu bir dünya için çaba gösterelim.

Hastanemizde; Genel Cerrahi Polikliniğinden, Cerrahi Endoskopi Ünitesine tarama amaçlı randevu oluşturabilir, Gaytada Gizli Kan Testi için Aile Hekiminize ve KETEM (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) e başvurabilirsiniz.

Haber Merkezi

Editör: Özge Çelik