Dr. Doru açıklamasında;''Akciğer kanseri akciğerlerdeki zararlı hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyüyüp mutasyona uğraması sonucu meydana gelen kanser türüdür. Dünya genelinde yaygın ve ölümcül kanser türlerinden biridir. Hem kadın hem erkeklerde görülme oranı yüksektir. Kanserden ölümlerin %25’ i akciğer kanserinden kaynaklanmaktadır.
Akciğer kanserinin en önemli nedeni sigara tüketimidir. Sigara içilmese bile sigaralı ortamda bulunmak kanser riskini artırmaktadır. Sigara dışında genetik geçiş, asbest, radon gazı maruziyeti, hava kirliliği de akciğer kanserine neden olabilir. İçme sularında yüksek düzeyde arsenik maddesi olmasıda önemli bir nedendir.
Akciğer kanseri özellikle nefes darlığı, geçmeyen öksürük, kanlı balgam, hırıltı, ani kilo kaybı ,göğüste-sırtta-vucutta ağrı gibi belirtilerle kendini belli eder.
Tanısı akciğer grafisi veya tomografide kitle görülmesi sonrasında çekilen Pozistron Emisyon Tomografisi (PET) de kanser hücrelerinin tespiti sonrasında bronkoskopi ile ya da girişimsel işlem ile kitleden alınan biyopsinin patolojık tanısı ile konur.
Kanser hücresinin mikroskobik görüntülenmesine göre sınıflandırma yapılır. Akciğer kanserinin sık görülen iki türü vardır.
•Küçük hücreli dışı akciğer kanseri (KHDAK): En yaygın görülen akciğer kanseri türüdür. Kanser vakalarının yaklaşık olarak %80’ini oluşturur. Adenokarsinom ve skuamöz hücreli olarak iki türü bulunur. Skuamöz hücreli kanser sigara tüketimine bağlı olarak gelişen akciğer kanseridir.
•Küçük hücreli akciğer kanseri: KHDAK’a göre daha hızlı gelişir ve tedavisi daha zordur. Sigara kullanımı ile ilişkilidir. Çok hızlı metastaz (yayılım) yapar bu nedenle tanı konulduğunda çoktan vücuda yayılmış olabilir.
Tedavisinde öncelikle evreleme yapılır. Cerrahi sınırlarda ise kitle cerrahi olarak çıkarılır. Eğer cerrahi sınırlarını aşmış ise radyoterapi veya kemoterapi tedavisi uygulanır. Kitleden alınan genetik taramaya göre akıllı ilaç kullanılabilir.
Akciğer kanserinden korunma yolları sigara ve tütün ürünlerini bırakmak, sigaralı ortamda bulunmamak , kimyasal madde solunmasına karşı önlem almak sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, havaların kirli ,tozlu ,dumanlı olduğu dönmelerde mümkünse dışarı çıkmamak, gemi inşaası, asbestli ortamlar, yalıtım işi ve fren tamiri gibi endüstrilerde çalışanlarda asbest maruziyeti fazla olacağından bu kişiler özel koruyucu malzemeleri kullanmalıdır.'' İfadelerine yer verdi.