Isparta

Korkunç Dinar Depreminin Acısı Halâ Hafızalarda...

1 Ekim 1995 yılında Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesinde meydana gelen depremde kaybettiğimiz vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz.

Abone Ol

Dinar, 1 Ekim 1995’te 24 saat içerisinde 53 kez sallandı. Saatler 17.57’yi gösterdiğinde ise deprem Dinar’ı 6.1 şiddetinde vurdu. Tam 29 yıl geçmesine rağmen Dinar, bu acıyı asla unutmadı. Yakınlarını depremde kaybeden vatandaşlar, her yıl dönümünde vefat edenlerin mezarına koşuyor.

Yıllar geçmesine rağmen izleri silinemeyen Dinar depremi, her vatandaşın hafızasında hâlâ tazeliğini koruyor.

O gün ne olmuştu?

Afyonkarahisar'ın Isparta'ya en yakın ilçesi olan Dinar'da meydana gelen depreminin üzerinden bugün tam 29 yıl geçti. 94 kişinin hayatını kaybettiği deprem 1 Ekim 1995 günü akşam saat 17:57’de meydana gelmişti. 6.1 şiddetindeki depremde 250 vatandaşımız yaralanmıştı.   

Dinar depremi bundan 29 yıl önce bugün meydana gelmişti. Takvim yaprakları 1 Ekim 1995’i saatler ise akşam 17:57’yi gösteriyordu. Bir anda sallanmaya başlayan ilçede yer yerinden oynadı. Kısa süre sonra da Kandilli rasathanesi depremin 6.1 şiddetinde olduğunu açıkladı. Deprem 94 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine 250 vatandaşımızın da yararlanmasına neden olmuştu…

İlçe nüfusu yarı yarıya azaldı

Deprem sonrası 45 bin olan Dinar’ın nüfusu bir anda 15-20 bine düştü. Depremin verdiği korkuyla vatandaşların bir kısmı yakınlarının bulunduğu il ve ilçelere göç ederken bir kısmı da çevre il ve ilçeler göç ettiler. Deprem sonrası dünyanın dört bir tarafından uzmanlar ilçeye geldi. Uzmanlar Dinar’ın üç depremi bir anda yaşadığını belirttiler. O günlerde Kandilli rasathanesinin yaptığı açıklamada Dinar’da irili ufaklı 658 deprem olduğu belirtildi.