Kredi kartı kullanımının artışıyla ilgili Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar geçen hafta kritik açıklamalarda bulunmuştu.
Ülkede 118 milyon adet kredi kartı bulunurken, bu kartlar için taksit ve limit sınırlaması getirilmesi planlanıyor. Ekonomi Gazetecisi Hakan Güldağ, konuyla ilgili olarak, "Şimdi sonuna geliniyor. Seçime kadar olmayabilir ama üç vakte kadar ya kart başına harcama limiti azaltılacak ya kredi kartı faizi artacak ya da taksitler azaltılacak" ifadelerini kullandı.
2023 yılında kartlarla yapılan alışveriş harcamaları 8 trilyon 241 milyar TL'ye ulaşırken, kredi kartının payı 6 trilyon 699 milyar TL oldu.
Bu, bir önceki yıla göre yüzde 122'lik bir artışı temsil ediyor. Kredi kartı ile yapılan harcamaların yüzde 75'i peşin, yüzde 25'i taksitli olarak gerçekleştiği belirtilirken, taksitli alışverişlerde e-ticaretin payı yüzde 53'e yükseldi.
Kartlar, en çok market ve elektrik-elektronik eşya alışverişlerinde kullanılırken, en yüksek harcama artışı satış,servis,yedek parça sektöründe yaşandı.
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar, kredi kartlarındaki artışın enflasyon etkisini yönetmek adına düzenleme yapılacağı sinyallerini vermişti. Çakar, faiz oranı, taksit sınırlaması veya harcama tutarı konularında bir aksiyon alınacağını belirtti.
Bu açıklamalar doğrultusunda 2023'te 118 milyon kredi kartı için düzenleme planının olduğunu gösteriyor.
Ekonomi Gazetecisi Hakan Güldağ ve Ekonomist Ali Ağaoğlu ise konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ağaoğlu, kredi kartı kullanımındaki artışın bir sebebini bireylerin bu yöne yönelmesi olarak açıklarken, diğer önemli bir faktörün ise TL krediye sınırlı erişim imkanı olan şirketlerin şirket kredi kartlarına yönelmesi olduğunu belirtti.
Güldağ ise, Bankalar Birliği Başkanı Çakar'ın zorunlu karşılıklardan faiz talep edileceğini söylemesine ek olarak, kredi kartlarına düzenleme yapmanın artık bir ihtiyaç haline geldiğini ifade etti.
Bankaların kredi kartlarının toplam krediler içindeki payının yüzde 5'ten yüzde 10'a çıktığını belirten Güldağ, geçen yıl kredilerin yüzde 54 arttığını, kredi kartlarındaki büyüme hızının ise yüzde 159 olduğunu vurguladı.
Güldağ, vatandaşların ve şirketlerin kredi kartlarını 'dönmek' için kullandığını ancak bu durumun sona erdiğini ve önlem alınması gerektiğini öne sürdü. Seçime kadar olmasa da önümüzdeki üç vakte kadar kredi kartlarıyla ilgili bir düzenleme yapılması bekleniyor.