Vali Erin, Muhtarlar Derneğini Ziyaret Etti Vali Erin, Muhtarlar Derneğini Ziyaret Etti

arım il müdürlüklerine bağlı ekipler, köyleri dolaşarak işlenmeyen tarım arazilerini belirledi ve uydu fotoğraflarıyla bu araziler kayıt altına alındı. 2024 yılı Eylül ayında askıya çıkan ve itiraz edilmeyen listeler, Ekim ayında tekrar kontrol edilerek yeniden askıya çıkarıldı. Belirlenen işlenmeyen tarım arazileri, öncelikli olarak tarımsal üretim yapacak kişilere kiralanacak ve ekim taahhüdü alınacak.

İl Tarım Müdürlükleri, işlenmeyen tarım arazileri ile ilgili çiftçilere uyarılarda bulunarak, "Tarım araziniz varsa, mutlaka il tarım müdürlüklerinden ve muhtarlıklardan kontrol edin" çağrısında bulundu.

İl Tarım Müdürlüğü’nden Süreç ile İlgili Bilgilendirme

İl Tarım Müdürlüğü, işlenmeyen tarım arazileri ve askı süreçleri hakkında şu bilgilendirmeyi yaptı:

“Bakanlığımızın 3/7/2005 tarih ve 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nun 8/K maddesi uyarınca, üst üste iki yıl süreyle işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilerek tarımsal üretime kazandırılmasına yönelik usul ve esasları belirleyen yönetmelik, 22 Ağustos 2024 tarih ve 32640 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kapsamda, ilçe müdürlükleri ve muhtarların dahil olduğu tespit komisyonlarınca uydu fotoğrafları ve arazi kontrolleri tamamlanmış olup, ilk yıl için potansiyel işlenmeyen tarım arazileri listeleri hazırlanmıştır. Hazırlanan listeler mahalle muhtarlıklarında askıya çıkarılmıştır. İlan süresi içinde bu listelere yapılacak itirazların, yazılı olarak ilçe tarım müdürlüğüne yapılması gerekmektedir.”

İtiraz ve Askı Süreci

İlanlar, işlenmeyen tarım arazisi sahiplerine yönelik olup, arazi sahipleri bu arazileri işleyip üretime kazandırmak için itirazda bulunabilirler. İşleneceği taahhüt edilen tarım arazileri, askı listesinden çıkartılacak. Arsa sahipleri tarafından itiraz edilmeyen araziler, 2025 yılı Eylül ayında ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından kontrol edilecek ve aynı yılın Ekim ayı başında ikinci kez askıya çıkarılacaktır. Bu süreç sonunda, üst üste iki yıl ekilmeyen tarım arazileri kesin olarak tespit edilecektir.

Sürecin tamamlanmasının ardından, işlenmeyen ve kiraya verilebilecek tarım arazileri 2025 yılı Kasım ayında ilan edilecektir.

Kaynak: Haber Merkezi