Tingader, Miryokefalon Zaferi İçin 848 Hatm-i Şerif Düzenledi Tingader, Miryokefalon Zaferi İçin 848 Hatm-i Şerif Düzenledi

Kurban Bayramı 9 Temmuz Cumartesi günü başlıyor. Kurban vazifesini yerine getirecek vatandaşlar, kurbanlık telaşına düştü. Kurban kesecek vatandaşlar, kurban edilecek hayvanların hangi niteliklerde olması gerektiği konusunda araştırma yapıyor.

Kurbanlık hayvanda aranması gereken sağlık kriterlerini sıralayan Isparta İl Müftüsü Muharrem Biçer, kurban kesecek vatandaşlar için uyarılarda bulundu.

Koyun, keçi, sığır, manda ve deve cinsinden hayvanların kurban edilebileceğini belirten Isparta İl Müftüsü Muharrem Biçer, kurban edilecek hayvanın sağlıklı, organları tam ve besili olmasının önemli olduğunu dikkat çekti.

HANGİ HAYVAN KURBAN EDİLEBİLİR?

Isparta İl Müftüsü Muharrem Biçer, “Kurban edilecek hayvanın sağlıklı, organları tam ve besili olması hem ibadet açısından hem de sağlık bakımından önem arz eder. Koyunda annesi kadar gösterişli olup, 6 ayını dolduranlar, Keçide 1 yaşını dolduran, manda ve sığır cinsinde 2 yaşını doldurmuş olan hayvanlar kurban edilebilir.  

HANGİ HAYVANLAR KURBAN OLMAZ?

Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, kesileceği yere gidemeyecek derece topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı eksik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak hayvanın doğuştan boynuzuz olması, şaşı, hafif topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel değildir. Buna göre hayvanın değerini düşürücü nitelikli kusurlar kurbana engeldir. Genel olarak yukarıda sayılan kusurlardan birinin bulunması, bir hayvanın kurban olmasına engel teşkil ettiği gibi uyuz olan hayvanlar ile yem yemesini engelleyecek derecede dişlerinin bir kısmı dökülmüş olan hayvanların da kurban edilmesi caiz değildir” diye konuştu.

Özge Çelik

Editör: Özge Çelik