Bu yıl "Yapay Zeka Temelli Akıllı Kütüphaneler" temasıyla kutlanan Kütüphane Haftası açılış programında konuşan Vali Baruş kitapları bir okyanusa benzeterek okuyucuların da kitap okuyarak okyanustaki yelkenlileriyle kolayca yönlerini bulabileceklerini söyledi.

Çeşitli okullardan gelerek açılış programına katılan öğrencilere hitaben konuşan Vali Baruş, konuşmasında kütüphanelerin ve kitap okumanın önemine dikkat çekerek özetle şu ifadeleri kullandı: “Hepimizin bildiği gibi bilgi kalkınmanın temel şartıdır. Bugünün ve geleceğin bilgisine sahip olan ülkeler kendisiyle ve dünyayla ilgili söz söyleme hakkına ve kudretine de sahip olurlar. Bilgi yani ilim beşikten mezara kadar insanı ilgilendiren bir konudur. Bilgi elde etmek için çalışmanın da sınırı yoktur. Cemil Meriç, ‘bilgi sonu gelmeyecek olan bir fetihtir’ der.

Toplum genelinde bilgiye erişim imkânlarının artması, bireylerin gelişmesinin ve gelişmesini ve kalkınmayı sürekli hale getirir. Bilgiye erişimin en temel yollarından birisi de okumaktır. İslam’ın yüce kitabında Cenab-ı Hak’kın ilk emri hepimizin bildiği gibi ‘oku’ olmuştur. Okumak bilgi ummanına açılan kapının anahtarıdır. Sonu gelmeyecek fethin kapısı ise kitaptır. Bu nedenle kitap hayatımızı ve ideallerimizi anlamlı hale getirebileceğimiz temel araçlardan birisidir. Kitap birbirimizle konuşmamızı ve birbirimizi anlamamızı sağlayan bu minvalde de insan hayatını güzelleştiren bir unsurdur. Kütüphaneler de bu güzellikleri barındıran bahçelerdir. Bu bahçelerde bin bir renkte ve kokudaki çiçekleri görme ve teneffüs etme imkanını buluruz. Kütüphaneleri etkin olarak kullanmak, toplumsal gelişmişliğin de bir göstergesidir.

Gençlerimizde çocuklarımızda okuma sevgisini ve bilgiye olan merakı arttırmak için düzenlenen her türlü organizasyonu teşvik etmeliyiz. Bu kapsamda sivil toplum kuruluşlarının ve özellikle belediyelerin katkıları büyük önem taşımaktadır. İlimizde de Isparta Belediyesi’nin katkılarıyla açılan yeni 3 kütüphanemiz, özellikle mahallelerde yaşayan gençlerimize, çocuklarımıza hem rahat ders çalışma imkanı sağlayacak hem de zengin kütüphane kaynaklarından istifadesini mümkün hale getirecektir.

Değerli gençler, sizler de kütüphanelere üye olmaya davet ediyorum çünkü. İhtiyaç duyduğunuz birçok kaynağı ve düşünce dünyanız için ihtiyaç duyduğunuz birçok kitaba buralarda ulaşmanız mümkün. Ücretsiz olarak buralardan kitapları temin etmeniz okuduktan sonra tekrar başkalarının yararlanması için o kütüphaneye bırakmanız mümkün. Onun için kütüphaneye üye olmak, devamlı oradan kitap alışverişi yapmak sizi daha donanımlı kılacaktır. Bunun yanında özellikle son yıllardaki bu yılda tema olarak belirlendiği gibi yapay zeka imkanlarından kütüphanelerin de yararlanılması gençlerimizi daha çok cezbedici hale getirmesi bakımından son derece önemlidir. Kütüphaneler teknolojik imkanların ne kadar iyi kullanırsa gençlerimizi, çocuklarımızı o kadar çok kütüphanelere çekebiliriz ve onların bilgiye ulaşımını ve bir çok değişik dünyayla tanışmasını mümkün hale getirebiliriz diyorum”

Isparta Mutluluğun Başkenti Isparta Mutluluğun Başkenti

Ardından yıl boyunca Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi’nden en çok kitap alan ilk üç kişiye Vali Baruş tarafından ödülleri verildi.

Programın sonunda Vali Baruş ve öğrenciler hafta dolayısıyla açılan kitap sergisini gezdi.

Haber Merkezi

Editör: Özge Çelik