Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 5 şiddetindeki deprem, akıllara 'Daha büyük bir deprem olur mu?' sorusunu getirdi. Deprem sonrası son dakika açıklamasında bulunan Deprem Araştırmacısı Ahmet Yakut KAhramanmaraş ve Malatya gibi illerde 7 ve üzeri büyüklüğünde bir depremin beklenmediğini söyledi.

ETH, BNB, SOL ve XRP Coin Eylül Ayı Performansı ETH, BNB, SOL ve XRP Coin Eylül Ayı Performansı

Deprem Araştırmacı Ahmet Yakut, “Bu depremlerin olması gayet normal. 6 Şubat’ta 7.8 ve 7.6 büyüklüğünde iki büyük deprem oldu. Özellikle Göksun, Kahramanmaraş Pazarcık ve Hatay bölgelerinde bu depremler, ister istemez oraları yordu,” dedi. Ayrıca, bu tür 4.0 – 5.0 büyüklüğündeki depremlerin hasar almış veya ayakta zorla duran binaları yıkabilecek potansiyele sahip olduğunu vurguladı. “Allah’a şükür, bölgeden alınan bilgilere göre şu an olumsuz bir durum yok,” diye ekledi.

Malatya Haber ‘in haberine göre, Ahmet Yakut, bölgede bu tür depremlerin olmaya devam edeceğini belirterek şunları söyledi: “Bu deprem oldu, bitti. Ancak Malatya, Kahramanmaraş gibi deprem bölgelerinde bu tür sarsıntılar yaşanmaya devam edecek. Özellikle Bingöl Karlıova, Erzurum, Ağrı, Kars gibi bölgelerde 4.8 veya 5.0 büyüklüğünde sarsıntılar yaşanabilir. Sivas Gürün veya Kayseri civarında ise 3.0 – 4.2 büyüklüğünde depremler görülebilir.”

Kahramanmaraş ve Malatya gibi bölgelerde 7 şiddetinde bir deprem beklenmediğini belirten Yakut, “Maraş, Malatya, Hatay bölgelerinde 7’lik bir deprem yaşandı, dolayısıyla kısa vadede benzer bir büyüklükte deprem beklemiyoruz. Ancak yıllar sonra, kırılmayan artçı faylar veya bağımsız faylar üzerinde enerji birikmiş olan noktalar, 5.0-6.0 şiddetinde depremlerle yeniden gündeme gelebilir,” dedi.

Son olarak, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremin ardından Hatay’ın mikro depremler yaşamaya devam edeceğini belirtti. “Bundan sonra Maraş’ta 7’lik bir deprem beklenmiyor, ancak bölgede bu tür küçük sarsıntılar olmaya devam edecek,” diye ekledi.

Editör: Newstanitim Newstanitim