Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından başlatılan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt alımlarında büyük bir değişim getirecek.
UTTS, her araca takılması zorunlu olan bir sistem olacak ve 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren akaryakıt istasyonlarında geçerli olacak. Bu uygulama ile birlikte, akaryakıt alımlarında plakaların otomatik olarak tanımlanması sağlanacak ve böylece usule aykırı faturaların ve vergi kayıplarının önüne geçilecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın açıklamasına göre, UTTS'nin kurulum işletmesinden Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü sorumlu olacak. Bu sistemin devreye alınmasıyla birlikte, trafiğe kayıtlı olan 29 milyon aracın 8 milyonu kiralama işletme veya iş yerinde kullanılarak akaryakıt harcamaları vergiden indirim olarak gösteriliyor.
5 Ekim 2023 tarihli UTTS Tebliği ile belirlenen taşıt grupları, UTTS'ye dahil olmak zorunda kalacaklar. Ayrıca, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren bu taşıtların akaryakıt alımlarında UTTS kapsamında düzenlenmeyen akaryakıt satış belgeleri, vergi kanunları bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve vergi beyanlarında gider olarak gösterilemeyecek.
Araç sahiplerine ve akaryakıt istasyonu işletmelerine yönelik zorunluluklar da belirlendi. 2024 yılının sonuna kadar akaryakıt istasyonlarında en az bir pompa bölümünde Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazının takılması zorunlu hale getirildi.
Taşıt Tanıma Birimi olarak adlandırılan elektronik etiketler, araçların yakıt depo girişlerine takılacak. Bu etiketler sayesinde araç plaka bilgileri dijital olarak saklanacak ve akaryakıt istasyonlarındaki Yeni Nesil Pompa Ödeme Kaydedici Cihazlara iletilerek akaryakıt giderlerinin beyanında kullanılan fiş ve faturalara plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek.
Bu sistemle birlikte, taşıt plakalarının elle işlenmesinden kaynaklanan usulsüz fatura uygulamalarının önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Haber Merkezi