6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin ardından, etrafı tehlikeli fay hatlarıyla çevrili birinci derece deprem kuşağında yer alan Isparta’da Deprem Çalıştayı düzenlendi. Vali Aydın Baruş’un hassasiyetle üzerinde durduğu ilin olası şiddetli bir depremden en az etkilenmesi için alınacak tedbirleri içeren 39 maddelik eylem planı hazırlandı.
NET BİR İCRAAT GÖREMEDİK
Isparta Mimarlar Odası Başkanı Caner Ataseven, artık sıranın icraata geldiğini söyledi. Haber 32’ye açıklamada bulunan Ataseven ‘Sayın Valimiz felaketin ardından ilgili tüm kurum ve kuruluşlardan oluşan bir Çalıştay başlattı. Malatya-Elazığ depreminde Malatya Valisi olmasından ötürü bu konuda çok hassas olduğuna ve çok ciddiye aldığına bizzat kendim şahidim. Aylarca süren çalıştay toplantılarının ardından sonuç bildirgesi niteliğinde eylem planı hazırlandı ve çalıştay tamamlandı. Artık sıra eylem ve icraatlerde. Bunda da en büyük görev yerel idarelere (Belediyeler ve Özel İdare) düşmektedir. Fakat gelecek zaman kipi (yapacağız, edeceğiz…) dışında bugüne kadar net bir icraat göremedik maalesef. Deprem korkusunun geçtiği ve bunun çözümü olan kentsel dönüşümün artık unutulmaya başlandığından endişe ediyorum. Söylemde herkes iyi niyetli, elinden geleni yapmaya çalışıyor, ama deprem bu söylemlere bakmayacak, mevcut yapı stoğunun durumuna göre yıkıp yıkmayacağına karar verecek’ dedi.
BU MESELE SİYASET ÜSTÜDÜR
Seçimden sonra yeni oluşan Belediye meclisinden ve imar komisyonundan çok umutlu olduğunu kaydeden Ataseven ‘Tanıdığım meclis üyelerine konuyla ilgili yapılabilecek önerileri içeren kısa bir yazı yolladım. Fakat yıllardır olduğu gibi yine meclis gündemine sokamadık. Isparta’nın en büyük beka sorunu bir türlü il ve ilçe Belediyelerin meclis gündemine giremedi! Sanki hiç acelemiz yokmuş gibi davranıyoruz, oysa felaketin ne zaman geleceğini veya ne kadar vaktimiz kaldığını bilmiyoruz. Oysa bu konuyu önceliğine alan, kafa yoran ve çözümler üreten örnek Belediyeler var. Depreme hazırlık kapsamında halkı kentsel dönüşüme teşvik etme amacıyla sadece kentsel dönüşüme giren parsellerde ilave %10 emsal artışı bonusu veren, otopark harcının yarısını almayan belediyeler var. Bu Belediyelerin aldığı meclis kararlarını Isparta Belediyesi meclisinde tanıdığım meclis üyelerine de yolladım, örnek olması amacıyla. Deprem ve kentsel dönüşüm konusu siyaset üstü bir konu, parti isminin bir önemi yok. Sayın Bakanlarımızın da beyan ettiği üzere bu bir bağımsızlık mücadelesi, ülke olarak en büyük beka sorunumuz. Bu konuyu kimin gündeme getirdiği, hangi meslek branşının nasıl bir tuğla koyduğunun bir önemi yok artık; zira bir yangın var ve yangını söndürmek için herkes kovayla su getirebilir. Sadece işin uzmanı itfaiye müdahale etsin diye beklemek doğru olmaz. O büyük gün geldiğinde, deprem yıkarken bu bu partilinin evi, şu şu partilinin evi demeyecek, ayırt etmeyecek.
BİR KAÇ CILIZ SESLE BU SORUN ÇÖZÜLMEZ
Bu konuyu benim gibi sadece birkaç kişi gündemde tutmaya çalıştığından ötürü bizler “felaket tellalı” gibi itham ediliyoruz. Oysa bu konu gündemden düşürülmemesi, hep sıcak kalması gereken en önemli konumuz olmalıdır. Halk talep etmezse hiçbir şey olmaz. Sadece birkaç cılız sesle bu sorun çözülemez.
BAŞDEĞİRMEN’E TEŞEKKÜR
Isparta Belediye’sinde Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü kurulması önemli bir aşama idi, bunun için Şükrü Başdeğirmen başkanımıza teşekkür ederiz. Odamız ve mimarlar olarak bu müdürlüğe talep edilen her tür desteği vermeye hazırız. Bu müdürlüğün Anadolu Mahallesi özelinde çalıştığını duyuyoruz. Ayrıca yine Anadolu Mahallesi kadar acil durumda olan diğer bölgelerin de fizibilite etütlerine başlamamız lazım; Cumhuriyet Caddesi, Mimar Sinan Caddesi, Halıkent, Kafeler Caddesi gibi. Amacımız hiç kimseyi eleştirmek değildir, amacımız bağcıyı dövmek değil, sadece üzüm yemektir. Lütfen bu konu siyasete alet edilmesin, siyasi eleştiri malzemesi yapılmasın. Siyasi çekişmeleri bir kenara bırakıp tüm partiler bu konuda ve ortak noktada masaya oturup uzlaşmalıdırlar. Yarın çok geç olmadan’