Isparta

Motokuryeler İçin Yeni Düzenleme Yolda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, motokuryelerin trafik ihlalleri ve asayiş sorunlarını azaltmak amacıyla yeni bir düzenleme hazırlığına başladı.

Abone Ol

Özellikle teslimat sürelerinden kaynaklanan aşırı hız problemini çözmek için "makul süre" uygulaması hayata geçirilecek. Motokurye olarak çalışmak isteyenlerden sabıka kaydı gibi bazı şartlar aranacak.

Pandemi sonrası artan eve yemek ve gıda siparişleri ile birlikte motokurye sektöründe trafik ihlalleri ve asayiş sorunları gündeme geldi. Teslimat süreleri ve eleman değişimi gibi konularda yaşanan sıkıntılar nedeniyle Bakanlık, bu sorunların çözümü için kapsamlı bir çalışma başlatıyor.

Aşırı Hız ve Trafik İhlalleri Önlenecek

Kuryelerin zaman baskısıyla trafik kurallarını ihlal etmelerini engellemek amacıyla, teslimat süreleri artık daha esnek olacak. "Makul süre" uygulaması devreye alınarak firmalar kesin teslimat süreleri vermekten kaçınacak. Böylece kuryelerin hız yaparak riskli davranışlarda bulunmalarının önüne geçilecek.

Motokurye Şartları Sıkılaşıyor

Motokuryeler için sabıka kaydı zorunluluğu getirilecek ve kullandıkları taşıtlar Ulaştırma Bakanlığı’na bildirilecek. Ayrıca, motosikletler için yaş sınırı 10, kamyonet ve otomobiller için ise 20 yaş olacak. P1 belgesi şehir içi ve komşu iller arası, P2 belgesi ise tüm iller arası taşımacılık için gerekli olacak.

Bu düzenlemelerle birlikte teslimat adresleri gizli tutulacak ve sorunlu bölgelere teslimat yapılmaması da düzenleme kapsamında yer alacak.