Onkoloji hastalarının yaşam süreleri boyunca düzenli fiziksel aktivite yapmaları konusunda teşvik edilmesi gerektiğini belirten Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Nurgül Yaşar, düzenli yapılan fiziksel aktivitenin hastayı stresten uzak tutacağını, solunum egzersizleri sayesinde organlara giden kan akımının düzenleneceğini, kas egzersizleri sayesinde de vücut ağrılarında azalma olacağını söyledi.

Süleyman Demirel Üniversitesi Hastanesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Nurgül Yaşar, onkoloji hastalarında fiziksel aktivitenin önemine dikkat çekerek şu bilgilere yer verdi; “Kanser tanısından sonra yapılan düzenli egzersiz hissedilen yakınmalarda azalma, tedaviye bağlı yan etkilerde düzelme, psikolojik olarak iyi olma halinde artış ve çeşitli mekanizmalar aracılığında yaşam süresinde artış sağlamaktadır. Stresi, depresyonu ve anksiyeteyi azaltırken, kemik mineral yoğunluğunu artırmaktadır.

AFADER Olağan Genel Kurulu Sonuçlandı AFADER Olağan Genel Kurulu Sonuçlandı

Tüm kanser hastaları yaşam süreleri boyunca düzenli fiziksel aktivite yapmaları konusunda teşvik edilmelidir. Çok sayıda randomize çalışma, egzersiz programlarına katılan hastaların, kemoterapi veya radyoterapi sırasında kontrol hastalarına göre daha yüksek fiziksel fonksiyon seviyesine sahip olduğunu ve psikolojik problemler, yorgunluk ve diğer tedavi ile ilişkili semptomlardan daha az şikayet ettiğini göstermiştir. Fiziksel aktivite ve egzersiz, hastalık ve ölüm oranlarında azalma sağladığı için sağlıklı yaşam davranışları ve tedavi programlarına mutlaka eklenmelidir. Amerika Onkoloji Derneği ve Türk Tıbbi Onkoloji Derneği fiziksel aktivitenin korunmasına yönelik her hastanın egzersiz açısından değerlendirilip uygun egzersiz programına yönlendirilmesini önermektedir.”

Haber Merkezi

Editör: Özge Çelik