● Uzun süredir tartışılan 'Oreo bisküvileri helal mi, haram mı?' tartışması son buldu.

● Sosyal medyada bir kullanıcı ''Please is Oreo halal'' mesajıyla Oreo'nun helal olup olmadığını sordu

● Oreo yetkilileri, 74 ülkede satışa sunulan ve Türkiye'de de sevilerek tüketilen bisküvilerin helal olmadığını Twitter üzerinden açıkladı.

● Yetkililerin bu açıklamasının ardından markanın tüketicileri ufak çaplı bir şok yaşadı.

● Oreo bisküvilerinin üretici firması Mondelez International, daha öncesinde de yaşanan bu tartışmaların ardından bir açıklama yayınlamıştı. ''Bisküvilerimiz Türk Gıda Mevzuatı‘na tamamen uygundur''

Başdeğirmen'den Kongrede Tarihi Konuşma Başdeğirmen'den Kongrede Tarihi Konuşma

Özellikle sosyal medyada sık sık gündem konusu haline gelen Oreo bisküvilerini tüketmenin haram olup olmadığı tartışması yeniden alevlendi. 100 yıllık bir bisküvi markası olan Oreo, toplamda 74 ülkede satışa sunuluyor ve bu ülkelerin birçoğu da Müslüman nüfusa sahip yerler.

Oreo yemek haram!

Müslümanların tüketim alışkanlıklarını belirlediği en temel unsurlardan birisi de, tükettikleri ürünün dinen caiz olup olmamasıdır. Özellikle yabancı markaların ürünlerini kullanırken bu duruma bir kat daha fazla dikkat ederler. Nitekim Oreo'da Türkiye ve diğer Müslüman ülkelerde severek tüketilen ürünler olmasına rağmen haram olduğu hep tartışılmıştır. Bu tartışmaların sonrasında bir Twitter kullanıcısı, merakını gidermek için Oreo'nun resmi hesabına bu soruyu sordu. Yetkilerden gelen cevap ise net; Oreo bisküviler helal değil.

Sadece bisküvi değil birçok tüketim ürünün içerisinde yer alıyor

Son yıllarda büyük bir markalaşma sürecine giren ve dünyanın dört bir yanında tüketim oranını giderek artıran Oreo markası belki de en fazla bilinen ve tüketilen bisküvi olarak biliniyor. Bunun en temel sebeplerinden birisi de sadece bisküvi olarak değil, dondurmakek hatta kurabiyelerin bile içerisine koyulabiliyor olması olarak görülüyor. Her ne kadar lezzetli olsa da helal olmadığını duyduktan sonra özellikle Müslüman ülkelerde tüketimin azalacağını söylesek yanlış bir ifade kullanmış olmayız.

Oreo'nun sicili sanıldığı kadar temiz değil

Daha önce de ConnecticutCollege öğrencileriyle birlikte bir nörobilim profesörü Oreo bisküvileri üzerine bir araştırma yapmışlar. Laboratuvarda sıçanlara vermişler ve kokain bağımlılığı gibi bağımlılık yaptığını görmüşler. Prof Joseph Schroeder “Çalışmamız yağlı ve şekerli yiyeceklerin beyni bağımlılık yapıcı maddelerle aynı biçimde uyardığını gösterdi. Bu da neden birçok kişinin bu tip yiyeceklerin zararlı olduğunu bile bile yemeye devam ettiklerini de açıklıyor.” şeklinde konuşmuş.

  • Bir diğer yabancı çikolata markası olan Toblerone, helal sertifikası aldığını açıkladı.
  • Oreo üretici firması Mondelez International'ın 'Helal' açıklaması

  • Mondelez International olarak, dünyada ürünlerimizi sunduğumuz 150’yi aşkın ülkedeki tüketicilerimizin geleneksel, kültürel özelliklerine ve dini inançlarına duyduğumuz saygı çerçevesinde, onların talep ve ihtiyaçlarına cevap vermek, bizim için büyük önem teşkil etmektedir. 2014 yılından bu yana Türkiye pazarına da sunduğumuz tüm Oreo ürünleri, Mondelez International’ın küresel kalite standartlarına ve Türkiye’deki Türk Gıda Mevzuatı‘na tamamen uygundur. Türkiye’de satılan tüm Oreo ürünleri, herhangi bir hayvansal hammadde veya alkol içermemektedir.
Editör: Haber Merkezi