Son yıllarda artan yaşlı nüfusu ve kronik hastalıkları nedeniyle artan hasta bakım yükünü azaltan Palyatif bakım merkezleriyle ilgili bilgi veren Pekpergel, şunları söyledi:

“12 Ekim Dünya Palyatif Bakım Günü (Ekim Ayının İkinci Cumartesi Günü), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından; “yaşamı tehdit eden kronik hastalıklara bağlı ortaya çıkan problemlerle karşılaşan hasta ve ailede; ağrı ve diğer problemlerin, erken tanınması ve giderilmesi ile fiziksel, psikolojik, sosyal ve manevi gereksinimlerin karşılanması yoluyla ağrının önlenmesi ve hafifletilmesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini geliştirmenin amaçlandığı bir yaklaşım” olarak tanımlanmıştır.

Palyatif Bakım kavramı ilk olarak 19. Yüzyılda İngiltere’de ortaya çıkmıştır. 1967 yılında Hemşire Dame Cicely Saunders Londra’da ilk modern hospis olan St. Christopher’s Hospice’i kurmuştur. Bu kurum dünyada palyatif bakım denildiğinde halen ilk akla gelen yerlerden biridir. Ardından diğer Avrupa ülkeleri tarafından palyatif bakımın önemi fark edilmiş ve dünya çapında hızla yaygınlaşmıştır. Ekim ayının ikinci cumartesi günü “Dünya Hospis ve Palyatif Bakım Günü” olarak belirlenmiş olup, palyatif bakım hakkında farkındalık oluşturmak ve desteklemek için dünya çapında aktiviteler eşliğinde kutlanmaktadır.

ATM’lerde Günlük Para Çekme Limitleri Yükseldi ATM’lerde Günlük Para Çekme Limitleri Yükseldi

Palyatif Bakım; kanser, ileri evre kalp yetmezliği, ileri evre KOAH, alzheimer, kronik böbrek yetmezliği, motor nöron ve ilerleyici nörolojik hastalıkları, ALS gibi kronik hastalıkların sürecinde meydana gelen belirtileri ortadan kaldırmayı, kronik hastalık nedeniyle beslenmesi bozulmuş hastaların beslenmesine destek olmayı, hasta ve hasta yakınlarının yaşam kalitesini yükseltmeyi hedeflemektedir.​ Palyatif bakım merkezlerinde temel amaç; tamamen tedavi edilmesi mümkün olmayan bu kronik hastalıkların neden olduğu ağrı, yorgunluk, iştahsızlık, bulantı, kusma, kabızlık, uykusuzluk, depresyon gibi hastanın yaşam kalitesini bozan ve ızdırap veren semptomlarla mücadele etmektir.

Bünyesinde hizmet verdiğimiz Yalvaç Devlet Hastanesi’nde de palyatif bakım birimi bulunmakta ve ihtiyacı olan hastalarımıza bakım hizmeti verilmektedir. Palyatif bakım merkezlerinde sadece hekimler ve hemşireler değil, aynı zamanda psikologlar, sosyal hizmet uzmanları da görev yapmaktadır.

Dünya Palyatif Bakım Günü, palyatif bakım hakkında halkımızda farkındalık yaratılması adına önemli bir fırsattır. Ülkemizde de son yıllarda giderek artan yaşlı nüfusu ve artan kronik hastalıklar nedeniyle oluşan hasta bakım yükü artmaktadır. Ülkemizde mevcut palyatif bakım üniteleri yanı sıra yenilerinin açılması için çalışmalar sürdürülmektedir.​”

Kaynak: Haber Merkezi