Tarım ve Orman Bakanlığı, taklit ve tağşiş yapılan, sağlığı tehlikeye sokabilecek gıdaların listesini güncelleyerek kamuoyuna duyurdu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıklamasıyla, güvenilir gıdada yeni bir döneme girildiği belirtilirken, denetimler sonucu tespit edilen tehlikeli gıdaların listesine yenileri eklendi. Bu listede, taklit ve tağşiş yapılan ürünlerin yanı sıra firmalar ve ürünlerde bulunan zararlı maddeler yer alıyor.

Gıda güvenliğini tehdit eden ürünler arasında lahmacuna at eti, tas kebabına domuz eti karıştırılması gibi örnekler bulunuyor. Ayrıca bitkisel yağlarda olması gereken bitkisel içeriklerin yer almaması, kanatlı eti karışımı gibi uygunsuzluklar da listede yer aldı.

Toplamda 66 bozulmuş ve değiştirilmiş ürün tespit edilirken, taklit-tağşiş yapılan ürün sayısı 35 artarak 498’e çıktı. Tek tırnaklı hayvan eti kullanılan ürünler arasında dana sucuk, lahmacun harcı, tas kebabı ve Adana kebap gibi popüler yiyecekler bulunuyor. Domuz eti kullanılan ürünler arasında ise tas kebabı öne çıkıyor.

ADANA VE ANTALYA FİRMALARI

Adana ve Antalya’da faaliyet gösteren bazı et firmaları da taklit ve tağşiş listesine giren firmalar arasında yer aldı. Bu firmalarda tek tırnaklı hayvan eti, nişasta boyası ve ilaç etken maddesi gibi tehlikeli içerikler tespit edildi.

Vatandaşın sağlığını tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş gıdaları satan firmalar arasında Adana ve Antalya'daki et ürünleri şirketleri dikkat çekti. Adana Sofrası, Altıyol Yemekçilik, Balıkçıoğlu Sucukları, Beğendik Lahmacun, Cengiz Tunç, Hendek Et, Kartal Et, Mehmet Aslan Tozman, Merve Lokantası, Şoray Et, Umut Can Yemekçilik, Yeşil Köşe Kebap ürünlerinde tek tırnaklı et tespit etti.

Multicollagen jel markasında takviye edici gıda ilaç etken maddesi bulundu. Balsarayı, Seksendekiz Grup, Sidra Gıda, Stella Kozmetik, Şifa Adresi gibi şirketlerin ürünlerinde de ilaç etken maddesine rastlandı.

Listede, alkol içeren ürünlerde de uygunsuzluklar tespit edildi. Özellikle bazı içkilerde yasal olmayan alkol ve hacmen alkol düşüklüğü gibi sorunlar ortaya çıktı.

Tüp Fiyatlarına Zam Üstüne Zam Tüp Fiyatlarına Zam Üstüne Zam

Baharat, zeytinyağı ve peynir ürünlerinde gıda boyası ve natamisin gibi insan sağlığını tehdit eden maddeler bulundu.

ZEYTİNYAĞINDA NİŞASTA BOYASI

Yeşil Ilgaz, Ayvalık, Safir, Furkan Doğal Edremit, Hasat gibi zeytinyağlarında nişasta gıda boyası çıktı.

TAKLİT VE TAKLİT

Peynir Keyfi, Burhanet Mangal, Adapey, Can Acar baharatları, Sağlam et, Lokman et, Kuzeyli peynir, Cansüt, Danacıoğlu, Safi gurme, Dembey, Gediz piliç, Kayseri Zirve, Zirveden, Şanlı Emirdağ, Forte Gourmet, Özkovan, Balkaymak, Bakıroğlu Baharat, Mandıra süt, Akdeniz et, Saf natürel, Bal tat, Natürel bal, Darende, Doycan, Palmiye baharat, Ayvalık birlik, Anadolu süt birliği, Güney egeden, Sofracızade ravza bal gibi markaların ürünlerinde de tağşiş ve taklit çıktı.

Taklit ve tağşiş yapılan gıdalar arasında peynir, sucuk, bal, baharat, zeytinyağı ve süt ürünleri gibi birçok ürün yer alıyor.

Kaynak: Haber Merkezi - Ajanslar