Isparta

Sağlık İçin Doğru Balık Seçimi: Uzmanlar Öneriyor

Balık, omega-3 yağ asidi ve protein bakımından en zengin besinlerden biridir. Türkiye'de Eylül ayı ile birlikte sona eren av yasaklarının ardından kış boyunca balık tüketimi artıyor.

Abone Ol

Ancak uzmanlar, her balık türünün sağlık açısından faydalı olmadığını belirtiyor. Özellikle Eylül ayından itibaren masanızda bulunması gereken ve sağlık bakımından en yararlı balık türleri belirlendi.

Memurlar.net’in aktardığına göre, somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi balık türleri, omega-3 yağ asidi bakımından zengin oldukları için daha sağlıklı olarak öne çıkıyor. İşte bu besleyici balıkların sağlık faydaları:

  1. SOMON
    Somon, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir balık olarak kalp sağlığını korur, iltihaplanmayı azaltır ve beyin fonksiyonlarını destekler. Yüksek kaliteli protein içeriği, kas onarımı ve büyümesine yardımcı olur. Ayrıca D vitamini, B12 vitamini ve selenyum gibi önemli besinler, bağışıklık sistemini güçlendirir.

  2. USKUMRU
    Uskumru, kalp ve damar sağlığına fayda sağlayan omega-3 yağ asitleri ile doludur. Düzenli tüketimi, kötü kolesterolü düşürerek kalp krizi ve felç riskini azaltır. Aynı zamanda beyin fonksiyonlarını destekler ve depresyon riskini azaltır. İçerdiği B12 vitamini ve protein, enerji üretimine katkıda bulunur.

  3. TON BALIĞI
    Omega-3 zengini olan ton balığı, bağışıklık sistemini güçlendirirken kalp-damar sağlığını da destekler. A, B6 ve D vitaminleri bakımından zengin olan bu balık, göz kuruluğunu önlemeye ve bilişsel sağlığı iyileştirmeye yardımcı olur.

  4. ALABALIK
    Protein, omega-3 yağ asitleri, niasin ve birçok temel vitamin ve mineral bakımından zengin olan alabalık, beyin sağlığını destekler ve iltihaplanmayı azaltır. Düşük kalorisi ile kilo kontrolüne yardımcı olur.

  5. HAMSİ
    Hamsi, omega-3 yağ asitleri bakımından zengin olmasıyla kalp sağlığını destekler ve kolesterolü düşürür. Aynı zamanda protein, D vitamini, kalsiyum ve fosfor içeriği ile kemik sağlığını güçlendirir. Antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini destekler.

  6. MORİNA BALIĞI
    Morina balığı, özellikle karaciğerinden çıkarılan yağıyla bilinir. Eklem ağrılarında ve riketsiya tedavisinde kullanılan morina yağı, normal balık yağından farklıdır. Bu yağ, zengin besin içeriği ile sağlığa birçok fayda sağlar.