Yaz aylarının sona ermesiyle, kış aylarında güvenli sürüşün sağlanması için önemli olan kış lastikleri yeniden gündemde. Özellikle ticari araçlar için zorunlu olan kış lastiği uygulaması, özel otomobil kullanıcılarına da tavsiye ediliyor.

Kış Lastiği Zorunluluğu Hangi Tarihler Arasında Geçerli?

Türkiye'de kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasında uygulanmaktadır. Bu zorunluluk sadece ticari araçları kapsamaktadır. Yani otobüs, kamyon, minibüs ve ticari taksiler gibi araçlar bu tarihler arasında kış lastiği kullanmak zorundadır. Özel otomobiller için yasal bir zorunluluk olmamakla birlikte, güvenli sürüş için kış lastiği kullanımı şiddetle tavsiye edilmektedir.

A101 Aktüel Kataloğu Yayınlandı A101 Aktüel Kataloğu Yayınlandı

Kış Lastiği Takmama Cezası Ne Kadar?

Kış lastiği takma zorunluluğu olan ticari araçlarda bu kurala uymayan sürücülere 2024 yılı itibarıyla 4.069 TL idari para cezası kesilecektir. Denetimler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yetkilendirilen personel, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığı’nın sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri tarafından yapılmaktadır. Kural ihlali tespit edilen araç sürücülerine bu cezalar uygulanır.

Kış Lastiği Neden Önemli?

Kış lastikleri, hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü durumlarda yol tutuşunu artırarak sürüş güvenliğini sağlar. Kış koşullarında lastiklerin yol tutuş performansları düşer; bu yüzden kış lastikleri, buzlanma, kar ve yağmur gibi zorlu koşullarda sürücülerin ve yolcuların güvenliğini korumak açısından kritik bir rol oynar.

Kaynak: Haber Merkezi