Isparta

Sahte Altına Dikkat Bu Şekilde Anlaşılabiliyor

Son dönemlerde her geçen zamanda altın fiyatlarının artması, yatırımcıları altına yöneltti. Altın yukarı yönlü hareketlerinin ardından Isparta'da kuyumcularda yoğunluk yaşanıyor.

Abone Ol

Altına olan talep de merdiven altı altın üretim yapan sahtecileri hareketlendiriyor. Isparta'da uzun yıllar kuyumculuk yapan Şakir Aydemir,  altın alımında ve satımında mağduriyetlerin yaşanmaması için altın alırken dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı. Aydemir; "Vatandaşlarımız altın alırken mutlaka kuyumcudan alışveriş yapmaları gerekiyor. Hastane ya da postane önlerinde, 'sıkıştım, borcum var' gibi bahanelerle 10 bin liralık altını ucuz fiyata satmak isteyen dolandırıcılar bulunuyor. Bu tür tuzaklara kesinlikle düşmemeliler. Ayrıca, bazı kişiler 'altını tarladan buldum' diyerek, gerçek altın gösterip, ardından birçok sahte altın satabilirler. Bu tür dolandırıcılara karşı dikkatli olmalı ve bize satılan altınları ilk başta rengine ve ağırlığına bakarak değerlendirmeliyiz. Bu türk durumlar artık her ilde yaşanıyor. 

BU ŞEKİLDE ANLAŞILIYOR

Aydemir sahte altının anlaşılmasındaki hususlar bir bir sıraladı. Aydemir ifadelerinde; "Altını sahtesinden ayırmak için biz kuyumcular bir de sesini dinleriz. Bütün kuyumcular bu altının sesinden anlar. İkincisi bu da önemli, ağırlığından anlarız. Daha şüphelenirse altını yakarız veya ayar suyu dediğimiz suya yatırırız. Bu şekilde kolayca anlaşılır. Ancak vatandaşlar bu konuda daha dikkatli olmalı. En güvenilir yöntem tanıdık ve bilinen bir kuyumcudan alınması. Vatandaş bir kuyumcu kadar veya altınla uğraşanlar kadar dikkat edemeyebilir" dedi.