Bakan Işıkhan, sahte sigorta yaptıran kişilerin tespit edilip cezai işlem uygulanacağını duyurdu. Ayrıca, denetimler sonucunda 47.766 emeklinin maaşlarının kesildiğini açıkladı.

Sahte İş Yerleri ve Sigortalılar Tespit Edildi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), son dönemde denetimlerini artırarak sahte iş yerleri ve sahte sigortalılara yönelik sıkılaştırılmış bir takip sistemi oluşturdu. Çalışma Bakanı Işıkhan, Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu üzerinden yapılan denetimlerde 1.407 iş yerinin sahte olduğunun tespit edildiğini belirtti. Ayrıca, bu sahte iş yerleri üzerinden sigorta primlerini ödeyen 47.766 kişinin sigorta işlemlerinin de sahte olduğu ortaya çıktı.

İnşaat İşçisi Düşerek Hayatını Kaybetti İnşaat İşçisi Düşerek Hayatını Kaybetti

Sahte Sigortalıların Primleri İptal Edildi

SGK, sahte sigortalılığı ciddi bir usulsüzlük olarak değerlendiriyor. Sigortalı çalışanlara prim ödemeleri karşılığında emeklilik hakkı tanınmakta, ancak bu hakkın kazanılması için kişinin fiilen çalışıyor olması şart. Çalışmadan sigorta primi ödeyenler, SGK mevzuatında kabul edilmediği için tespit edilenlerin tüm primleri iptal edildi ve bu primler iade edilmeden SGK’nın geliri olarak kaydedildi.

Emeklilik Hakları İptal Edildi ve Maaşlar Geri Alındı

Sahte sigorta yaptırdıkları tespit edilen emeklilerin emeklilik hakları iptal edilerek maaşları kesildi. Bu kişiler, bugüne kadar ödenmiş tüm emekli maaşlarını faiziyle birlikte SGK’ya geri ödemek zorunda kalacak.

Geri Ödemelerden Sonra Yeniden Emeklilik Hakkı

Sahte sigorta yapılan kişiler, aldıkları maaşları geri ödedikten sonra eksik prim gün sayılarını tamamlamaları durumunda yeniden emekli olma hakkına sahip olacaklar. Eksik prim gün sayılarını tamamlamak için aktif olarak çalışarak, borçlanma haklarını kullanarak veya isteğe bağlı sigorta primi yatırarak bu süreç tamamlanabilecek.

Kaynak: Haber Merkezi