''Sanatın Çağdaş Hâlleri'' başlıklı bir konferans veren Prof. Dr. Özlem Oğuzhan, üniversite öğrencilerine ''spekülasyon- boşluk- kalıcılık'' kavramları üzerinden seslendi, yıkımdan çıkışın yolunu gösterdi:

Tek alanda sınırlı kalmayın, on kaplan gücünde çalışın

Şu ân Yapay Zekâ (AI) çalışmalarının önderlik ettiği yeni bir dönemin inşa edildiğini ifade eden İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Oğuzhan: ''İçinde bulunduğumuz çağdaki yıkımdan çıkabilmenin yollarından biri de sanattır. Yeni gelen teknolojileri, paradigmaları olumlu açılarından karşılayın. Proje yapın. TÜBİTAK başta olmak üzere tüm kurumlara fikir ve proje sunun. Çünkü onlar sizin için ayrılmış bütçelerdir. Dezavantaj görünen unsurlar bir fırsata dönüşebilir. Bu yükü sırtlanın. Tek alanda sınırlı kalmayın, on kaplan gücünde çalışın. Ben öyle yaptım.'' 

-Yıkımdan çıkabilmenin yollarından biri de sanattır

İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi, Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özlem Oğuzhan, 9 Ekim 2024 Çarşamba günü saat 13.00'te Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Saadet İkesus Altan Resital Salonu'nda ''Sanatın Çağdaş Hâlleri'' başlıklı bir konferans verdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Genç, 2024- 2025 Eğitim- Öğretim Dönemi Akademik Yılı'nın ilk etkinliğinde öğrencilerle bir araya gelmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi. Prof. Dr. Özlem Oğuzhan'ın sanata, kültüre farklı açılardan bakan bir bilim insanı olduğunu kaydeden Genç, ''böyle bir etkinlik düzenlemekten mutluluk duyuyoruz. Verimli ve faydalı olacağını umut ediyoruz. Sözü fazla uzatmadan farklı kutuplar açan konferansımıza geçmek istiyoruz'' dedi.

Sözlerine Süleyman Demirel Üniversitesi'ne (SDÜ) ilişkin gözlemlerini paylaşarak başlayan Prof. Dr. Özlem Oğuzhan, ''25 yıllık akademik hayatımda ilk kez SDÜ'ye geliyorum. Büyük ve renkli bir kampüs gördüm. Geleneği olan bir üniversite. Burada bulunmaktan mutluyum'' dedi.

''Spekülasyon- Boşluk- Kalıcılık'' kavramları üzerinden ''Sanatın Çağdaş Hâlleri'' başlıklı bir konferans veren Prof. Dr. Özlem Oğuzhan şu ân hayatın her alanını etkileşim kavramının aldığını kaydetti. Bütün sanat eserlerinin de artık dijitalleştiğine vurgu yapan Prof. Dr. Oğuzhan şöyle dedi:

''Eskiden sanat eserinin idesinden (düşünce- fikir) bahsederdik. Şimdi tamamen spekülatif bir hâl aldı. -Hoş sanatın var oluştan beri spekülatif bir yönü de vardır.-

Çok acayip bir dönem başladı. Artık diploma tek başına bir ifade taşımayacak.

Gençlerin teknik bilgileri üst seviyede. Bu hoş bir durum.

Merkez Isparta Projesi hayata geçiyor Merkez Isparta Projesi hayata geçiyor

Ancak tek alanda sınırlı kalmayın. Ben öyle yaptım. Tabuları yıkarak geldim. On kaplan gücünde çalıştım.''

-Proje yapın. Yeni gelenin olumlu yönlerine odaklanın

Sanatta boşluk- telif hakları- kalıcılık- spekülasyon vb. kavramları felsefi derinlikte analiz ve sentez eden Prof. Dr. Özlem Oğuzhan, SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi ve İletişim Fakültesi öğrencilerine yönelik anahtar tavsiyelerde de bulundu.

Prof. Dr. Oğuzhan şöyle dedi:

''Proje yapın. TÜBİTAK ve diğer kurumları takip edin. Başvuruda bulunun. Çünkü onlar sizin için ayrılmış bütçelerdir.

Dezavantajlı görünen bir fırsata dönüşebilir. Bu yükü sırtlanın.

Yapay Zekâ (AI) kolektif bilincimizin karşılığı bence. Bugün makine insanın aynası.

AIˈya kodlamayı yaparken dilimizi değiştirmemiz gerekiyor. İnsanlık dili yeniden inşa etmek lazım.

Boşluk üzerine düşünmemiz şart. Olumsuz tarafları ile değil sunabileceği olanakları ile…

Sevmemek de bir şiddettir. Boşluktur.

İçinde bulunduğumuz çağda yıkımdan çıkabilmemizin yollarından biri de sanattır.

Yeni gelen teknoloji, paradigma -her ne ise- onu olumlu yönleri ile karşılayın.''

SDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Genç konferansın sonunda Prof. Dr. Özlem Oğuzhan'a 'Kökboyama' ile renklendirilmiş kilim, SDÜ Yayınları'ndan çıkan Anadolu Türk Halı Kilim Kültürü kitabı ve Isparta ile özdeşleşen gül ürünleri hediye etti.

Kaynak: Haber Merkezi