Isparta’nın Sav Kasabasında sabah namazı sonrası toplu olarak yağmur duası yapıldı.

DUA HAKKINDA BİLGİ VERİLİP KUR’AN-I KERİM HATMİ YAPILDI

Yağmur duası hakkında kısa bilgi veren Sav Tepecik Cami İmam Hatibi Hafız Sadık Kıymık, ''Yağmur duasına çıkmadan önce küsler barıştırılır, yetimler ve yoksullara sahip çıkılır, bolca sadaka dağıtılır. Çocuklar ve hayvanlar da dahil olmak üzere hep beraber duaya çıkarılır. Bu gibi davranışlarla Allah’ın rahmetinin tecelli etmesi niyaz edilir. İşe ilk önce tövbe istiğfar ile başlanır ve Ümmeti Muhammet için mağfiret dilenir.'' dedi.

Kasabanın tüm mahallelerinden katılımın olduğu yağmur duasına Kur’an-ı Kerim hatmi ile başlandı. Sabah namazı sonrası Sav Dalboyunoğlu (Merkez) Camii’nde Kur’an hatminden sonra yağmur namazı kılınarak eller semaya açıldı.

Cami imam hatibi Hafız Ali Enes Kaya tarafından yapılan duada, “Ey bizleri yoktan yaratan, iman üzere yaşatan, sayısız nimetlerle donatan, hastalandığımızda şifalar ihsan eden Rabbimiz! Bütün övgüler, hamd ü senalar Sana’dır. Sensin Rahmân ve Rahîm olan. Sensin hesap gününün mâliki ve yegâne hâkimi olan.

Ya İlahî! Sensin bir ve tek olan, hiçbir ortağı olmayan. Sensin her şeye sahip olan, mülkünde dilediğini yapmaya kâdir olan. Sensin zengin olan, ikram edenlerin en hayırlısı olan. Ya İlahî! Bizler, Senin aciz kullarınız! Aff u mağfiretine, engin rahmetine, sonsuz lütuf ve ihsanına muhtacız! Sana sığındık. Kapına geldik. Ellerimizi semaya, dillerimizi duaya, gönüllerimizi şefkat ve merhametine açtık. Zâtını hamd ile tesbih ederek, Sevgili Peygamberimiz Muhammed Mustafa (s.a.s)’e salat u selam getirerek Senden istiyoruz Ya Rabbi! İlâhî Ya Rabbi! Her şey Zatına malumdur. Zor günlerden geçiyoruz. Salgın ve afetlerle, susuzluk ve kuraklıkla imtihandayız. Gönüllerimizi ve ellerimizi açtık sana yalvarıyoruz Ya Rabbi!

Duaların kabul olduğu icabet vaktinde huzurunda niyazdayız. Hamdimizi, şükrümüzü, duamızı sana arz ediyoruz. Kabul eyle Allah’ım! Rahmetini, bereketini, lütfunu, keremini, inayetini istiyoruz. Nasip eyle Allah’ım! Hata ve günahlarımızı itiraf ediyoruz. Affeyle Allah’ım! Bizleri korktuklarımızdan emin, umduklarımıza nail eyle Allah’ım! Ya İlâhelâlemîn ! Bizlere, Şanına yaraşır bir kulluk nasip eyle. Hidayet ve istikametimizi daim eyle. Gönüllerimizi sevginle mamur eyle. Ya Erhamerrahimîn! Topraklarımızı rahmetine gark eyle. Bol ve bereketli yağmurlar nasip eyle. Esirgeme bizden nimetini, gönder gökten rahmetini, lütfet bize inayetini. Ya Rabbi! Bize gökten öyle bir sofra indir ki, ilk gelenimizden son gelenimize kadar bizler için bir bayram ziyafeti ve senden bir işaret olsun.

Ya Rabbi! Bizi lütfunla rızıklandır! Zira Sen rızık verenlerin en hayırlısısın eyle! Ya Rabbi! Bize lütfettiğin her bir rahmet damlasını imanımızın ve kulluğumuzun artmasına vesile Bedenimize ve ruhumuza ferahlık sebebi eyle! Çorak ve kurak topraklara bolluk ve bereket kaynağı eyle Ya Rabbi! Bize nimetini en güzel şekilde ikram eyle Ya Rabbi! Gönlümüzde sevincimizi, ticaretimizde bolluk ve bereketimizi artır Ya Rabbi!

Her türlü âfetten ve zarardan bizleri ve ekinlerimizi koru Ya Rabbi!

Eğirdir'de Motosiklet Kazası: 1 Yaralı Eğirdir'de Motosiklet Kazası: 1 Yaralı

Allah’ım! Bize yağmur ver.
Allah’ım! Bize yağmur ver.
Allah’ım! Bize yağmur ver.

Vadilere, tepelere, susuz kalmış arazilere ve tüm beldelere rahmetinle hayat ver Ya Rabbi! Bizleri ümidini kesenlerden eyleme Ya Rabbi! Ya Rabbelâlemin!

İkram eden Sensin. Senden bir şey istemeye yüzümüz yok, ama pîri fâniler; beli bükülmüş dedeler ve nineler hürmetine, emziren anneler ve günahsız bebeler hürmetine, bizi rahmetinle, şefkatinle ve merhametinle kucakla, bizden yağmurunu esirgeme Allah’ım. Ya İlahi! Bağışlayan Sensin. Bizler günahkâr kullarınız. Boynumuz bükük huzurundayız. Affımızı ve mağfiretimizi diliyoruz. Ya Rabbi! Sen bize dua etmemizi emrettin, kabul edeceğini vaad ettin. Bize emrettiğin üzere sana dua ediyoruz, niyazda bulunuyoruz; Bütün içtenliğimizle sana yalvarıyoruz. Sen vaadinden dönmezsin. Dualarımızı kabul eyle. Ya Rabbi! Birliğimizi, dirliğimizi, kardeşliğimizi ve muhabbetimizi daim eyle! Devletimizi ve millletimizi dahili ve harici düşmanlardan muhafaza eyle. Her türlü afetten, kıtlık ve kuraklıktan cümlemizi muhafaza eyle Allah’ım! El açıp huzurunda dua eden kardeşlerimizin vücutlarına sağlık, kazançlarına bereket, yuvalarına mutluluklar lütfeyle Allah’ım! Musibetler karşısında bilincimizi ve direncimizi artır, bizlere sabır ve metanet ihsan eyle Allah’ım! İnsanlığın sıhhat ve selameti için çalışan kullarını muvaffak eyle Allah’ım! İlahi Ya Rabbi!

Ahirete göç eden kardeşlerimize rahmet eyle, Şâfî ismi celilinle hastalarımıza şifalar ihsan eyle.

Rahmetine susamış gönüllere, çorak kalmış arazilere yağmurunu lütfeyle Ya Rabbi! Âmîn. Âmîn. Âmîn. Velhamdulillahi Rabbil âlemin.’’ dedi.

Dua sonrası kasabalılar camiden ayrıldı.

Peygamber efendimiz yağmur duası yaptı mı?

Peygamber'in daha çocukken dedesi Abdülmuttalib ile birlikte yağmur duasına çıktığı kaydedilmektedir (İbn Sa'd, I, 90). Peygamber olduktan sonra Resûlullah'ın yağmur duası yaptığına dair çok sayıda hadis rivayet edilmiştir.

Yağmur ile ilgili ayet:

Şûrâ / 28. Ayet
وَهُوَ الَّذ۪ي يُنَزِّلُ الْغَيْثَ مِنْ بَعْدِ مَا قَنَطُوا وَيَنْشُرُ رَحْمَتَهُۜ وَهُوَ الْوَلِيُّ الْحَم۪يدُ

İnsanlar umutlarını büsbütün kaybetmişken yağmuru indiren ve rahmetini yayan da O’dur. O her türlü övgüye lâyık olan gerçek dost ve gözeticidir.

Dua ile ilgili ayet:

Bakara / 186. Ayet
وَاِذَا سَاَلَكَ عِبَاد۪ي عَنّ۪ي فَاِنّ۪ي قَر۪يبٌۜ اُج۪يبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ اِذَا دَعَانِۙ فَلْيَسْتَج۪يبُوا ل۪ي وَلْيُؤْمِنُوا ب۪ي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ

Rasûlüm! Kullarım sana beni sorarlarsa, şüphesiz ben onlara çok yakınım. Bana dua edenin duasına icâbet ederim. Öyleyse onlar da benim dâvetime uysunlar ve bana iman etsinler. Böyle yaparlarsa, en doğru yolu bulmuş olurlar.

Yağmur duası nedir? Nasıl yapılır?

Kuraklık dönemlerinde yağmur yağması için yapılan duaya yağmur duası (istiskâ) denir. Yağmur duası yapılacağında, üç gün peş peşe cemaatle birlikte yerleşim yeri dışına çıkıp dua etmek müstehaptır. Duadan önce fakirlere sadaka verilmesi, herkesin günahlarından tövbe ve istiğfar etmesi, küs olanların barışması uygun olur. Yağmur duasına giderken mütevazı ve boynu bükük bir durumda olmak, ihtiyarları ve çocukları, yavrularıyla birlikte hayvanları da götürmek müstehaptır (Zeylaî, Tebyîn, 1/231).
Yağmur duasında kıbleye dönülür, imam ayakta iken ellerini yukarıya kaldırarak dua eder; cemaat de oturduğu yerde ellerini kaldırarak “âmin” der (el-Fetâva’l-Hindiyye, 1/154).
İmam Ebû Hanîfe’ye göre, yağmur duasında kılınacak sünnet bir namaz yoktur. Ancak cemaatin ayrı ayrı namaz kılması caizdir.
İmam Ebû Yûsuf ve İmam Muhammed’e göre, bayram namazı gibi iki rek'at cemaatle namaz kılmak menduptur. Yağmur duasında, ezân okunmaz, kâmet getirilmez, zevâid tekbirleri alınmaz. Namazdan sonra hutbe okunur. Hutbe bitince imam insanlara arkasını döner, hep beraber kıbleye yönelerek dua ve istiğfar ederek yağmur talep ederler (Kâsânî, Bedâi‘, 1/282-284).
Şâfiî, Mâlikî ve Hanbelî mezheplerinde ise yağmur duasında bayram namazı gibi zevâid tekbirleri getirilerek cemaatle kılınan iki rek'atlık bir namaz ve hutbe vardır (Nevevî, el-Mecmû’, 5/74; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe‘a, 1/325).
Din İşleri Yüksek Kurulu  12.07.2017
 

Editör: Şükrü Altuğ