Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seyhan Özdemir yürütücülüğünde hazırlanan “Göçmen Atık Toplayıcıların Çalışma Koşullarına İlişkin Görsel ve Keşifsel Bir Araştırma” isimli TÜBİTAK 1002 Projesinin sunumu yapıldı.

İİBF Adem Efe Toplantı Salonunda gerçekleştirilen proje sunum toplantısında Doç. Dr. Seyhan Özdemir, projeyi atık toplayıcılarının çalışma koşullarını ele alarak toplumdaki görünürlüklerinin nasıl anlamlandırıldığını aktarmak amacıyla hazırladıklarını söyledi. 

İİBF Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Hülya Ağcasulu ile Doç. Dr. Melih Sever’in araştırmacı olarak yer aldığı TÜBİTAK projesi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Özdemir, Türkiye’de 4 milyona yakın kayıtlı göçmen bulunduğunu dile getirdi. Türkiye’de ve dünyada artan işsizlik karşısında göçmenlerle ilgili sıkıntıların da ortaya çıkmaya başladığını belirten Doç. Dr. Özdemir, “Projemize başlamadan önce atık toplayıcıların hayatları ve onların emeklerinin görünmezliği dikkatimizi çekti. Onların yaşadığı mahalleri tespit ederek buralarda gözlem yaptık. Atık toplayıcılarla görüşmeler gerçekleştirdik. Daha sonra yerel yönetimler gibi paydaşlar ile görüşmeler yaptık. İlimizde bu alanda genelde Afganistan ve Suriye’den gelen göçmenler çalışıyorlar. Atık toplayıcılar genelde gece ve akşam saatlerinde çalışıyorlar. Akşam saatlerinde çıktıkları için çok görünmüyorlar. Bu da onları daha rahat hissettiriyor. Yaptıkları iş ile genelde ailelerinin geçimini sağlıyorlar. Aileleri de yaptıkları işi destekliyor. İşlerini kazanç kapısı olarak gördükleri için herhangi bir çekinme duygusu yaşamıyorlar. Ancak toplumda bazı insanların kendilerine iyi bazılarının da kötü yaklaşımda bulunduklarını dile getirdiler.” dedi.

Doç. Dr. Özdemir yaptıkları araştırmada, atık toplama işinin daha önce Türkler tarafından yapıldığını ancak son yıllarda el değiştirerek tamamen yabancılar aracılığı ile gerçekleştiği bilgisine de ulaştıklarını söyledi.

 Proje araştırmacılarından Doç. Dr. Hülya Ağcasulu ise çalışma kapsamında yerel yönetimler ile yaptıkları görüşmelerden ve bu konudaki verilerden bahsetti. Doç. Dr. Ağcasulu, atık toplama işinin kimler tarafından yapıldığını, atık toplayıcıların yaşadığı sıkıntıları ele almaya çalıştıklarını ifade etti.  

Proje kapsamında çalışmalar yürüten diğer araştırmacılar da söz alarak yapılan görüşmelerden edinilen bulgulardan söz etti. Atık toplayıcıların sosyal, ekonomik ve kültürel alanda yaşadığı zorlukları anlattı.  

Projenin tanıtım toplantısına katılan atık toplayıcılar, gün içerisinde nasıl bir yaşam sürdüklerini genelde ailelerinin geçimini sağlamak için bu işte yer aldıklarını dile getirdi.  Genelde gece saatlerinde çalışmaya başladıklarını dile getiren çalışanlar, toplum içerisinde yaşadıkları dışlanma durumundan da söz etti.

Akdeniz'de Deprem Meydana Geldi Akdeniz'de Deprem Meydana Geldi

Toplantı sonunda katılımcılar, “Göçmen Atık Toplayıcıların Çalışma Koşullarına İlişkin Görsel ve Keşifsel Bir Araştırma” isimli TÜBİTAK 1002 Projesi kapsamında elde edilen fotoğrafların yer aldığı sergiyi gezdi.

Haber Merkezi

Editör: Özge Çelik