Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Görevlileri Dr. Uğur Şahin ve Dr. Okan Sancer’in araştırmacı olarak yer aldığı TÜBİTAK 1001 projesi, meme kanserine yönelik umut verici bir tedavi stratejisi geliştirme hedefiyle destek almaya hak kazandı. Projenin yürütücülüğünü, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Özlem Özmen üstleniyor.
Piroptoz mekanizmasını kullanarak sadece kanser hücrelerinde etkili olmayı hedefleyen proje hakkında bilgi veren araştırmacılar şunları söyledi: “ Piroptoz, inflamatuar ve programlanmış hücre ölümü olarak tanımlanıyor ve bu mekanizma, kanser hücrelerinde GSDMD-N ve GSDMD-C proteinlerinin ekspresyonunu artırarak hücre ölümüne yol açıyor. Proje kapsamında, 4T1 hücre hattı ile farelerde meme kanseri indüklenerek adenoviral vektörün etkileri değerlendirilecek. Deney sonunda toplanan dokular, histopatolojik, immünohistokimyasal ve gen ekspresyonu analizleri ile incelenecek. Elde edilen sonuçlar, hedefe yönelik tedavi olarak piroptozun etkinliğini araştıracak. Projenin sonunda adenoviral vektörün meme kanseri modelinde olumlu etkileri kanıtlanırsa, bu çalışma insanlarda yapılacak araştırmalar için bir öncü niteliği taşıyacak. Ayrıca, elde edilen bulgular tüm kanser türleri için modifiye edilerek uygulanabilecek.”
Ayrıca proje, sadece meme kanseri ile sınırlı kalmayıp tüm kanser türlerine uygulanabilecek şekilde modifiye edilebilecek. Araştırmacılar, bu projenin kanser tedavisinde minimum yan etkiyle maksimum etkinlik sağlamayı amaçladığını vurguluyor.
Bu bağlamda moleküler genetik, vektör dizaynı/uygulaması ve protein analizlerinin yanı sıra hücre kültürü çalışmalarının da sürdürüldüğü YETEM Genetik Araştırmalar Birimi, alt yapısı projesi için önemli ve stratejik katkılar sağlayacak.