Senirkent Yükseliş Vakfı’nın 2022 yılında BAKA SOGEP adı altında geliştirdiği projede önemli gelişmeler yaşanıyor. BAKA tarafından desteklenen proje, Senirkent’in meşhur dimnit bağı üzümlerinin yeniden canlandırılmasını amaçlıyor.

Yükseliş Vakfı Başkanı Ziya Örmeci, BAKA destekli Tarımsal proje ile Senirkent’te üzümcülüğü ve badem tarımını geliştirmeyi amaçladıklarını ve ilçenin tarımsal arazilerinin değer kazanacağını bu durumun Senirkent’in gelişimine de büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Yakın zamanda proje doğrultusunda hazırladıkları 14 bin m2 lik uygulama bahçesinde SERA oluşturulduğunu, badem fidanlarının toprakla buluşturulduğunu  kaydetti. Projenin Vakfa hiçbir maliyet getirmediğinin altını çizen Örmeci, tüm masrafların hibe destekli BAKA projesinden sağlanacağını ve proje ile çeşitli traktör, römork gibi araç-gereç alımı yaptıklarını ve bunları gerektiğinde  halkın da kira ücreti karşılığında yararlanabileceğini  kaydetti.

BU YILKİ HEDEF DAHA YÜKSEK

İl Genel Meclis Üyesi ve Yükseliş Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi olan ve aynı zamanda sözkonusu projenin koordinatörlerinden olan Mehmet Fidan projede gelinen son gelişmeleri paylaştı. Fidan sözkonusu projenin 7 Temmuz 2022 tarihinde BAKA tarafından Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylandığını hatırlatarak şu bilgileri verdi:

“Projemizin mali portresi %20 ek ödenekle birlikte 3.196.257. 48 TL., Hibe Tutarı: 2.957.817.48 TL.

Meydan AVM’den öğrencilere ücretsiz ulaşım müjdesi Meydan AVM’den öğrencilere ücretsiz ulaşım müjdesi

Vakıf Katkısı: 238.440 TL. (Bu tutarın önemli bölümü hibe olarak temin edilecektir.)

Projemizin yaklaşık %90’lık bölümü gerçekleşmiş olup, 1 traktör, 3 adet muhtelif ebatlarda ilaçlama makinası, 1 traktör remorku, 1 traktör arkası fortlif, 4 adet farklı özelliklerde pulluk. 1 ürün toplama remorku-250 m2 lik iki adet sera yapımı, satın alma işi tamamlanmıştır.

12 Ekipmandan oluşan pekmez üretim tesisimiz faaliyete geçmiş olup, deneme üretimi olarak yaklaşık 105 litre pekmez üretimi başarı ile gerçekleştirilmiştir. 3500 m2 alanda üzüm bağı askıya alma aparatların montajı tamamlanmıştır. 10 dekar penta cinsi badem fidanları bahçemizde toprakla buluşturulmuştur. Sondaj ve damlama sulama sistemi projesine uygun döşenerek, faaliyete geçmiştir.

ÜRETİCİ ÜZÜMÜ GETİRECEK PEKMEZ GÖTÜRECEK

Geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiğimiz  başarılı deneme üretiminin ardından bu yıl yaz döneminde ise vatandaşlarımızın getireceği üzümleri pekmez olarak değerlendirip kendilerine teslim edeceğiz. İsteyen vatandaşlarımız pekmez yerine şırasını alıp gidecek. Bu konudaki çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Üzümlerin toplanmaya başlanmasıyla birlikte Vakfımıza ait tesisimizde pekmez üretimine tekrar başlamış olacağız. Bu yıl geçen yıla göre çok daha fazla pekmez üretimi planlıyoruz.  Ayrıca söz konusu projemiz çerçevesinde Rahmetli Prof.Dr. Yusuf Keçecioğlu tarafından (varislerince) vakfımıza bağışlanan 14.000 m2 arazi üzerinde uygulanmaktadır. Vakfımıza ait diğer arazilerimizde işlenmeye başlanacaktır. Teknik konularda bize büyük destek olan hemşehrilerimiz ISUBU Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Üyeleri Prof. Adnan Yıldırım ve Doç.Filiz Hallaç Türk’e, Ziraat Mühendisi Hüseyin Yavuz’a huzurlarınızda teşekkür ederiz. Bu proje ile Vakfımız ve Senirkent’e hareketlilik kazandıracağımıza inanıyoruz. Projenin gerçekleşmesinde emekleri olan Vakıf Başkanı R.Ziya Örmeci, Yönetim Kurulu Üyemiz Erkan Türker’e ve diğer yönetim kurulu üyelerine teşekkürlerimi sunarım.”

Kaynak: Haber Merkezi