Skolyoz Korsesi Nasıl Giyilir?
Skolyoz bir diğer adıyla omurga eğriliği iskelet sistemini etkileyen bir hastalıktır. Normal bir fizyolojiye sahip insan omurgası S harfi şeklindedir. Doğuştan ya da sonradan oluşabilecek bu hastalığın çeşitli sebepleri olabilir. Tedavisinde ise skolyoz korsesi etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkar.
Omurga eğriliği tedavisinde fizik tedavi, korse ve cerrahi müdahale tercih edilebilir. Skolyoz tedavisinde korse kullanımı ise oldukça yaygındır. Korse kullanımı hastalığın derecesine göre değişkenlik göstermektedir.
Skolyoz korsesi giyimi temelde oldukça basittir. Fakat yine de bazı ipuçları bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
- Korseye ait bütün bağlama kayışlarını çözün ve giymeden bağlamayın.
- Korseyi başınızdan geçirin ve gövdenize doğru genişletip oturtturun. Korsenin yeni olması durumunda sert olabilir, yanınızdaki birinden yardım alabilirsiniz.
- Vücudunuza göre kayışlarından gövdenizdeyken sıkın. Bu sayede vücudunuzun ve en önemlisi omurganızın şeklini alacak ve saracaktır.
- Korsenin bel boşluğundan ve kalça kemiklerinize tam oturduğundan emin olun. Korsenin içerisindeki baskı pedleri kalça kemiğinin hemen üstünde ve kaburga kemiklerinizin altında bitmelidir.
- Korsenin kayışları sıkılırken korseye baskı yapılmalıdır ki korsenin baskı yapması daha efektif bir şekilde gerçekleştirilsin. Kayışlar sıkıştırılırken karşıya doğru çekilmek suretiyle yapılmalıdır.
- Önce gövde kayışlarını sonra alt kısım kayışlarını ve son olarak ise üst taraf kayışların sıkıştırılması gerekmektedir. Tüm işlemler bittikten sonra ise artık dik durabilirsiniz.
Bir skolyoz korsesi, kullanım talimatlarına özen gösterildiği takdirde doğru ve efektif bir şekilde etki edebilir. Korse çeşitlerine göre kullanım ipuçları değişkenlik gösterebilmektedir.
Korse Temizliği ve Bakımı Nasıl Yapılır?
Korse kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de korsenin temizliği ve bakımıdır. Bu bağlamda özen gösterilmesi gereken şeylerden biri korsenin altına giyilen kıyafetlerin temiz olmasıdır. Aynı zamanda bu kıyafetler günlük olarak değiştirilmelidir.
Korsenin sahip olduğu plastik materyalleri sık sık silinmelidir. Temizlik işlemini sabun ve su ile yapabilirsiniz. Bunun haricinde haftada bir olmak üzere alkollü bez ya da pamuk ile de silebilirsiniz.
Korse Kullanımında Egzersizler
Skolyoz korsesi kullanımı yanında tedavi süresi boyunca egzersiz yapmak oldukça faydalıdır. Sırt ve bel kaslarını çalıştırmak ve eski gücüne kavuşturmak için bazı egzersizler yapılmalıdır. Korse kullanımda yapılacak iki adet egzersiz türü vardır. Bunlar, yana eğilme ve pelvik tilttir.
Yana eğilmede dış eğikliğin olduğu tarafa yaslanılmalıdır. İç eğikliğin olduğu tarafa ise kol ve baş üzerinde esneme yapılmalıdır. 15 ile 30 saniye sürmelidir. Günde 25 defa tekrar edilebilir.
Pelvik tilt egzersizinde ise duvara yaslanır ve ayakta durulur. Ayaklar düz olarak karşıya bakmalıdır. Bel korseye doğru itilir ve düzleştirmeye çalışılır. 30 saniye boyunca böylece kalınmalıdır. Günde 5 kere 5 dakikalık olmak üzere tekrarlanabilir.
Doğru korse kullanımı hakkında detaylara ulaşmak ve skolyoz hastalığına dair bilinçlenmek için Alsan Ortopedi uzmanlarına başvurabilirsiniz.