Kitap fiyatlarındaki artış, özellikle öğrenciler olmak üzere birçok vatandaşın kitap satın almakta güçlük çekmesine yol açtı. Kitapçılar ise satışların düşmesinden şikayetçi. Isparta'da bu durum daha belirgin hale geldi; öğrenciler yüksek fiyatlardan dolayı kitap alamadıklarını, kitapçılar ise satışların düştüğünü belirtti. 

Kitapçılar ve sahaflar, başta kağıt fiyatları ve PTT kargo gibi ulaşım hizmetlerindeki zamlar nedeniyle kitap fiyatlarını artırmak zorunda kaldıklarını ifade ediyor. Kağıt fiyatlarının yükselmesi ve kargo maliyetlerinin artması, kitap fiyatlarında %200'e varan zamlar yapılmasına neden oldu. Aynı şekilde kırtasiye ürünleri de %100 oranında zamlandı.

SAHAFLAR ÇAREYİ ASKIDA KİTAPTA BULDU

Isparta'da bir sahaf, kitap fiyatlarındaki artışa çözüm olarak "askıda kitap" uygulamasını başlattı. Sahaf, kentte okuma oranının aslında yüksek olduğunu belirterek, hiç kitap okumayan kişilerin bile merak ettikleri konularda kitap sorduğunu söyledi. Özellikle sosyal medyada ekonomi terimleri, kısa sürede zengin olma yolları veya para kazanma gibi konular hakkında paylaşımlar yapan vatandaşlar, bu konularda önerilen kitapları soruyor. Gençler arasında okuma oranı oldukça yüksek ve bazıları bir kitabı bitirip hemen diğerine başlıyor.

Abdullah Borca Çanakkale’ye atandı Abdullah Borca Çanakkale’ye atandı

Sahaf, bu durumlara çözüm olarak askıda kitap uygulamasını hayata geçirdiklerini ve uzun zamandır yapılan kitap değişimi uygulamasını sürdürdüklerini belirtti. Kitap değişimi uygulamasında, vatandaşlar ellerindeki herhangi bir kitabı getirip, buradan istedikleri bir kitabı alabiliyorlar.

Muhabir: Ali Rıza Cesur