Isparta

Takibe Alınan Vatandaş Sayısında Rekor Artış

Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 2024 Haziran ayında borcu nedeniyle takibe alınan vatandaş sayısında rekor bir artış yaşandı.

Abone Ol

Borçlu vatandaşların sayısı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43 artarak 890 bin 595’e yükseldi. Bu durum, ülke genelindeki ekonomik sıkıntıların derinleştiğini ve birçok kişinin kredi kartı borçları ile başa çıkmakta zorlandığını gösteriyor. 

Enflasyonun Borçlar Üzerindeki Etkisi

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, artan enflasyonun vatandaşların kredi kartı borçlarını artırdığına dikkat çekti. Bakırlıoğlu, “Yurttaşlarımız borçsuz nefes bile alamaz hale geldi. Bu gidişle pandemi dönemini bile arayacağız” şeklinde konuşarak, ekonomik zorlukların yaşam standartları üzerindeki etkisini vurguladı.

Batık Kredilerde Rekor Artış

Bakırlıoğlu, bankaların vadesinde tahsil edemedikleri batık kredilerin önemli ölçüde arttığını belirtti. Ocak 2024'ten bu yana batık kredilerde yaklaşık 55,5 milyar lira büyüme yaşandığını ifade eden Bakırlıoğlu, vatandaşların faizler ve icra masrafları hariç 128 milyar lira civarında icralık kredi borcu olduğunu aktardı.

Kredi Hacmindeki Büyüme

Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarının 26 Temmuz - 9 Ağustos arasında 62,2 milyar lira artarak 3,4 trilyon liraya ulaştığını belirten Bakırlıoğlu, kredi hacminin ise 103 milyar lira genişleyerek 14,24 trilyon liraya yükseldiğini söyledi. Yüksek faiz oranlarına rağmen enflasyon karşısında çaresiz kalan vatandaşların, çözümü kredi ve kredi kartlarında aramak zorunda kaldığını ifade eden Bakırlıoğlu, bu durumun borç batağına sürüklenmeye neden olduğunu vurguladı.