AB ülkelerindeki sigara kullanım ortalaması ise yüzde 18.4 olarak belirlendi. Türkiye'de 15 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 25'inin sigara içtiği ve kişi başına düşen günlük ortalama sigara tüketim adedinin 17,1 olduğu ifade edildi. Bu rakam Türkiye'yi dünya genelinde en yüksek sigara tüketen ülke konumuna getiriyor.

Öğretim Görevlisine Süleyman Demirel Soruşturması Öğretim Görevlisine Süleyman Demirel Soruşturması

Dünya genelinde 2 milyar insanın sigara ve diğer tütün ürünlerine bağımlı olduğu vurgulanırken, 2018-2023 Tütün Kontrolü Planı'na göre Türkiye'de sigara içenlerin sayısının 15 milyondan fazla olduğu belirtildi. Türkiye'de her dört kişiden birinin sigara kullandığı ve bu orana göre yaklaşık 20 milyon kişinin düzenli sigara içicisi olduğu ifade edildi.

Araştırmaya göre sigara bağımlılarının çoğunluğunun sigarayı çocukluk ve ergenlik döneminde denediği, yüzde 70'inin düzenli sigara içmeye 18 yaş civarında başladığı ve başlayanların da birkaç yıl içinde günlük sigara içimini önemli ölçüde artırdığı belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), elektronik sigaranın, sigara dumanındaki zararlı kimyasallar kadar zararlı olduğunu belirtti. Uzmanlar, sigarayı bırakmak için farklı yöntemler denemek yerine kararlı olmanın önemine dikkat çekti. Ayrıca, tütün endüstrisinin insanları hastalandırarak ve ardından bu hastalıkların tedavisi için ilaç satarak kar elde ettiği ifade edildi.

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur