Selçuk, gül, elma ve lavanta üretiminde Türkiye’de ilk sırada yer aldıklarını vurguladı.

Gül Üretiminde Türkiye’nin Lideri

Başkan Selçuk, gülün Isparta için çok özel bir ürün olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Gül, Peygamber Efendimiz’in kokusu olarak bilinir. Hasadı 45-50 gün sürüyor ve elde edilen güller fabrikalarda işlenerek gül yağı, gül suyu, reçel, şampuan gibi ürünlere dönüştürülüyor. Gül ürünleri hem iç piyasada hem de Suudi Arabistan ve Fransa gibi ülkelere ihraç ediliyor. Bu sayede tarım, turizm ve ticaret zinciri ile kentimize büyük bir katkı sağlanıyor.”

Her 4 Elmadan 1’i Isparta’dan

Selçuk, Isparta’nın elma üretiminde de iddialı olduğunu belirterek, “Türkiye’de üretilen her 4 elmadan 1’i Isparta’da yetişiyor. Elma ağaçları, dikimden 2-5 yıl sonra verim vermeye başlıyor. Hasat edilen elmalar büyük illere gönderilirken, kalan hurda elmalar meyve suyu üretiminde kullanılıyor. Ayrıca Hindistan, Malezya, Singapur, Dubai, Rusya ve Orta Asya ülkelerine elma ihracatı gerçekleştiriyoruz,” dedi.

Isparta'da elektrik kesintisi (05 Aralık 2024 Perşembe) Isparta'da elektrik kesintisi (05 Aralık 2024 Perşembe)

Lavanta Turizmi Sosyal Medyayla Büyüdü

Son yıllarda sosyal medyanın katkısıyla lavanta turizminin popüler hale geldiğini kaydeden Selçuk, “Lavanta üretiminde de Türkiye’de birinci sıradayız. 50 yıldır lavanta üretiyoruz ama son 10 yıldır turizm açısından ilgi artmış durumda. Lavanta bahçeleri görselliği ve kokusuyla hem yerli hem yabancı turistleri çekiyor. Lavanta ürünleri, hem iç piyasada hem de yurtdışında değerlendiriliyor,” ifadelerini kullandı.

Isparta’nın Tarım Potansiyeli Çok Yönlü

Başkan Selçuk, sadece gül, elma ve lavanta değil; kesme çiçek, kiraz, vişne, domates ve bakla üretiminde de Isparta’nın Türkiye’de önde gelen illerden olduğunu ifade etti. Ayrıca kentte 200’ün üzerinde tıbbi aromatik bitkinin yetiştiğini vurguladı.

Muhabir: Ali Rıza Cesur