Isparta’nın 20 Yıllık Vekili Bilgiç, Bakanlık İçin Gündemde mi? Isparta’nın 20 Yıllık Vekili Bilgiç, Bakanlık İçin Gündemde mi?


Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerde faaliyet gösteren işletmelerin güçlendirilerek hayatta kalmalarını ve bu birikimin gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla Kültür Turizm ve Sanayi Bakanlığı işbirliğinde KOSGEB tarafından verilen Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Destek Programı hakkında Kültür Turizm Müdürü Ali Göçer ve KOSGEB Müdürü Yurdun Yıldırım tarafından oda başkanları ve esnafımıza yönelik Birlik Toplantı Salonunda bilgilendirme yapıldı.
AMAÇ ÖZÜMÜZÜ YANSITAN
DEĞERLERİ AYAĞA KALDIRMAK
Toplantının açılış konuşmasını yapan IESOB Başkanı Ahmet Tural, Ahilik teşkilatının günümüzdeki temsilcileri olarak, yüzyıllardan beri Anadolu topraklarında süregelen ancak zamanla teknolojik yenilikler ve kültürel değişimlerle kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri yaşatma gayretinde olduklarını söyledi.  Başkan Tural “Binlerce yıllık tarihimizin yansıması olan geleneksel meslekleri, zanaatların korunması yönünde Kültür Turizm Bakanlığımızca yürütülen çalışmalara da her zaman destek verdik.  Son olarak, bu mesleklerin yeniden canlandırması için Sanayi Bakanlığımız da adım atarak, İki bakanlık arasında yapılan protokolle KOSGEB tarafından yeni bir program hazırlandı. Bu programla, özümüzü  yansıtan bu değerleri ayağa kaldırmak ve gelecek nesillere aktarmak hedefleniyor. Sağlanacak desteklerle de usta-çırak ilişkisi çerçevesinde yeni zanaatkarlar yetiştirilmesine katkı sunulması amaçlanıyor. Yaşayan Kültür Mirası İşletmeler Desteği ile 250 bin lira üst limitli destek ile kuruluş, işletme ve yetiştirme, makine ve teçhizat, tanıtım ve pazarlama başlıklarında destek verilecek.  Bizler de ilimizde bu meslekleri sürdüren zanaatkarlarımızı destekten yararlanması için bu bilgilendirme toplantısını düzenledik. KOSGEB’in esnaf ve sanatkarımıza verdiği desteklerde mutlaka bilgilendirme yapıyoruz. Şartları tutan esnaf ve sanatkarlarımızın bu desteklerden yararlanmasını istiyoruz. Çünkü o desteği alan esnaf işini büyütecek. Bu da istihdam demek, yeni iş kapısı demek. Alınan her destek bu anlamda bizleri mutlu ediyor. Böyle bir programın hazırlanmasından dolayı Sanayi Bakanımıza Kültür ve Turizm Bakanımıza, Kültür Turizm İl Müdürümüze, KOSGEB İl Müdürümüze ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, bu toplantıdan sonra başarılı sonuçların elde edileceğine yürekten inanıyor, saygılar sunuyorum” dedi.
250 BİN TL’YE KADAR DESTEK
Bu destek programına son başvuru tarihinin 22 Temmuz olduğunu belirten KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım, zanaatkarlardan bu desteğe ilgi göstermelerini istedi. 250 bin liraya kadar hibe desteği verildiğini ileten Yıldırım “Bu sanatın yaşatılması için 150 bin TL’ye kadar işletme ve yetiştirme desteği sağlanıyor. Bir yıl içinde kullanılabilecek. Makine teçhizata 50 bin TL olup Yüzde 75’i hibe. Tanıtım pazarlama desteği kapsamında 45 bin liraya kadar destek var. Maksat geleneksel el sanatlarının yeni nesillere aktarılması. İnsan fani, Zanaatkarlarımız da bir gün vefat ediyorlar fakat o sanatların da zanaatkarla birlikte toprak atına girmemesi için bu sanatın mutlaka yeni nesillere aktarılması gerekir. Bu nedenle anlamlı bir destek. Ispartamızda özellikle geleneksel dokumacılık, el halısı tamirciliği, taş işlemeciliği, sayacılık, tabaklık meslekleri öne çıkıyor” dedi. 
100 BİN LİRALIK İSTİHDAM 
DESTEĞİNE 512 BAŞVURU 
Öte yandan Yıldırım, mikro ve küçük işletmelere verilen 100 bin TL’lik istihdam desteği 4. evresinin başvurulara açıldığını belirterek, “10 Ağustos itibariyle destekler kapanmış olacak. Önceki dönemde bu destekten yararlanamamış esnafımız varsa bu destekten yararlasın. Yeni eleman alan işletmeye 100 bin TL. 2 yıl geri ödemesiz sonraki 2 yıl 6 eşit taksitle geri ödeniyor. Bu destek kapsamında istihdam edilecek personelin 1981 ve sonrası doğumlu olması gerekiyor.  Son 3 yıl içinde 180 günden fazla SGK’lı çalışmamış olması gerekiyor. Isparta’da bu destek için önceki dönemde 512 işletmenin başvurusunu aldık. Fakat gerekli niteliklere sahip personel bulmadığı için bu destek kapsamında ödeme talep edemeyen yaklaşık 150 civarında işletme var Bunlar içinde ödeme talebi süresi uzatıldı. Ağustos ayı sonuna kadar destek talebinde bulunabilecekler” bilgisini verdi.      
REHBERLİK YAPMAYA HAZIRIZ
Kültür Turizm İl Müdürü Ali Göçer de, desteğe ön başvuruların vatandas.ktb.gov.tr adresinden yapılabileceğini belirterek, ”Zanaatkarlık bir ustadan aktarılarak öğrenilen bir meslek.  Bakanlığımızda bu mesleklerin nesilden nesile aktarılmasını hedefliyor. Tüm başvurular internet üzerinden yapılacak. 450 kişinin bu destekten Türkiye genelinde yararlanması bekleniyor. Dolayısıyla başvuru sırasında rehberliğe mutlaka ihtiyaç olacaktır. O noktada bizler sizlere yardımcı oluruz. Çünkü mesleklerin kaybolmaya yüz tutmuş olma özelliği taşıması gerekiyor. İlimizde bu desteğin çok daha fazla kişi tarafından alınmasını istiyoruz” dedi. Toplantı, KOSGEB İl Müdürü Yurdun Yıldırım’ın destekle ilgili sorulara yanıt vermesiyle son buldu.

Editör: Haber Merkezi