İŞİTME KAYBI NEDİR?
İşitme kaybı; kulak, sinirler veya beyindeki işitme merkezine ait herhangi bir yapının, normalde olması gerektiği gibi fonksiyon görmemesine bağlı ortaya çıkan durumdur. Konuşmaları anlamada güçlük ve kulakta çınlama, uğultu olarak da bulgu verebilir.
İşitme kayıpları genel olarak ikiye ayrılır: İletim tipi işitme kaybı ses titreşimlerinin dış kulaktan iç kulağa ulaşımının engellemesi durumunda meydana gelir. Buşon, enfeksiyonlar, otoskleroz örnek olarak verilebilir. Sensorinöral işitme kaybı sesin iç kulaktan beyne iletiminde gelişen sorunlar nedeniyle meydana gelir. Bu duruma yaşlanmaya bağlı işitme kayıpları örnek olarak verilebilir.
İŞİTME KAYBI TEDAVİSİ NEDİR, NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
İletim tipinde oluşan işitme kayıpları tedavi edilebilir. Sensorinöral tipte oluşan işitme kaybı eğer ani olarak gelişmişse 3 günden önce ani müdahaleyle tedavi edilebilmektedir.
Yavaş Gelişen Sensörinöral Tipte İşitme Kayıplarında Dikkat Edilmesi Gerekenler:
1-Gürültüye Maruz Kalmayın: Yüksek düzeyde gürültüye uzun süre maruz kalma işitme kaybına yol açabilir. Bu nedenle, gürültülü işyerlerinde ve etkinliklerde işitme koruyucu kulaklık veya kulak tıkaçları kullanılmalıdır.
2- Kulak Sağlığına Dikkat Edin: Kulak içi temizliğe dikkat edin ve kulak içine sert cisimler sokmaktan kaçının. Kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için erkenden hekime görünün.
3-İlaçların Kontrollü Kullanın: İlaçların işitme kaybına yol açabilme ihtimali olduğunu unutmayın. Özellikle ağrı kesiciler, antibiyotikler ve diüretik grubu tansiyon ilaçları bu konuda dikkatli kullanılmalıdır.
4-İş Sağlığı ve Güvenliği Kurallarına Uyun: İş yerlerinde işitme kaybını önlemek için iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyun.
5-Kulaklara Zarar Verebilecek Aktivitelerden Kaçının: Kulaklara zarar verebilecek aktivitelerden kaçının. Özellikle ani şiddetli sesler (silah ateşlenmesi, patlama vb.) veya yüksek sesle müzik dinlemek gibi aktiviteler işitme sağlığını tehlikeye atabilir.
6-Sağlıklı Yaşam Tarzı: Sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek işitme sağlığını korumada yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz yapmak, sağlıklı beslenmek ve sigara içmemek gibi faktörler işitme sağlığına olumlu etki edebilir.
7-Düzenli İşitme Kontrolleri: İşitme sağlığınızı düzenli olarak kontrol ettirmeniz gerekmektedir.
İŞİTME KAYBI NEDEN OLUR, ÖNLENMESİ MÜMKÜN MÜDÜR?
Çocuklarda işitme kaybına en sık sebep olarak; orta kulak enfeksiyonları ve orta kulakta sıvı birikmesi, erişkinlerde buşon, yaşlılarda ise presbiakuzi olarak görülmektedir.
İŞİTME KAYBI ŞÜPHESİNDE UZMANA BAŞVURULMASI VE YENİ DOĞAN İŞİTME TARAMALARI
Kulak sağlığı ve işitme ile ilgili sorunlarınızda Hekiminize başvurmanız önem kazanmaktadır. Önleyici olarak yeni doğan işitme testleri ise tarama programı dâhilinde yürütülmektedir. Yeni doğan işitme tarama protokolü, 11.09.2019 tarihinde güncellenmiştir. Sağlık Bakanlığı, aldığı karar ile 01.01.2020 tarihinden itibaren yeni doğanlarda TEOAE testi işitme tarama programından kaldırılarak, tüm bebekler için hastaneden taburcu olmadan aABR testi yapılmasını zorunlu kılmıştır. Bebeğinize tarama testi zamanlamanız önemlidir. En uygun zamanlama bebeğin emzirilmesi veya karnının doyurulmasından sonraki yarım saat ile 1 saatlik süre olarak değerlendirilmektedir. Bebeğinizin tarama testinde kalması durumunda 1 hafta sonra testiniz tekrarlanmaktadır. Tekrar kalması durumunda ise referans merkeze yönlendirilmektedir.
Bebeğinizde doğuştan olan işitme kaybı problemleri konuşmayı öğrenmede olumsuz etkiye sahip olduğu için erken dönemde fark edilmesi tedavi süreciniz için önem kazanmaktadır. Ek olarak Dünya Sağlık Örgütü, işitme kaybına yol açan faktörlerin %50′sinin önlenebilir olduğunu bildirmektedir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi için kulak sağlığınızı ihmal etmemeniz gerekmektedir.
B Bu durum çocuk, ailesi ve toplum için büyük bir sorundur. İşitme kaybının erkenden fark edilmesi ve düzeltme için gerekenlerin zaman kaybetmeden yapılması çok önemlidir.