u durumun solunum yolu rahatsızlıkları olan bireyler için önemli bir sağlık riski oluşturduğunu vurguluyor. Prof. Dr. Yaşar, akciğer sorunları olan kişilere, mümkünse partikül filtreli maske takmalarını, aksi takdirde standart maske kullanmalarını öneriyor.
Atmosferik analizlere dayanarak yaptığı öngörülerde, Prof. Dr. Yaşar, Sahra Çölü'nden Türkiye'ye toz taşınımının mart ayının sonlarına doğru yoğunlaşacağını belirtiyor. Her yıl çöllerden yaklaşık iki milyar ton tozun atmosfere karıştığını ifade eden Prof. Dr. Yaşar, bu tozların ekosistemi besleyen doğal bir gübre görevi gördüğünü belirtiyor. Bu fenomen, 'tabakalı silikat' olarak adlandırılıyor ve özellikle mart ve nisan aylarında yoğunlaşıyor. Önümüzdeki hafta başından itibaren, ülkeye demir partikülleri içeren kırmızı çöl tozlarının yoğun bir şekilde ulaşması bekleniyor.
Prof. Dr. Yaşar, çöl tozlarıyla beraber yaşanabilecek polen sorununa da dikkat çekiyor. "Bir tek çam ağacı, 12 milyar polen üretir. Bu dönemde havada polen yoğun miktarda çoğalır ve astım gibi akciğer hastalıklarına sahip kişiler için tehlikelidir. Akciğer rahatsızlıkları bulunanlar, 3 hafta boyunca partikül tutucu maske takmalı. Takamıyorlarsa normal maske kullanmalı" diyor.
Çöl tozlarının havada aşırı miktarda yoğunlaşacağını belirten Prof. Dr. Yaşar, bu dönemde araçların üzerinin çamura bulanacağını belirtiyor. Tarım için bu tozların yararlı olduğunu ancak sağlık açısından dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar, "Korkulacak bir şey yok, ancak dikkatli olmalıyız" diye konuştu.
Haber Merkezi