Isparta Valiliği, Isparta Belediyesi, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ile üniversiteler ve çeşitli iş ve meslek odaların katkılarıyla düzenlenen 1. Turizm ve Gastronomi Fuarı, Gökkubbe Fuar Merkezi'nde düzenlenen açılış programıyla kapılarını açtı.
Açılış programına Vali Aydın Baruş, Belediye Başkan Vekili Uğur Büyükçulcu, Moldova Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi Dmitri Croıtor, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Keskin, ITSO Başkanı Metin Çelik, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, Isparta, Antalya ve Burdur illerinin iş ve meslek odaları temsilcileri, turizm ve gıda sektörü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
Açılış kurdelasının kesilmesiyle başlayan fuar programı, protokol konuşmalarının yapılmasıyla devam etti.
“ISPARTA DOĞA, KÜLTÜR VE TARİHİ BAKIMINDAN İLGİ ÇEKİYOR”
Konuşmasına turizm sektörünün ülkemizin ekonomik kalkınmasında önemli bir paya sahip olduğunu vurgulayarak başlayan Vali Baruş “Turizm sektörü ülkemizin kalkınması ve ekonomisinin istikrar kazanması bakımından çok önemli bir sektör. Türkiye bugün 60 milyona yaklaşan turist sayısıyla milyarlarca dolar gelir ile turizm sektöründen önemli kazanımlar elde ediyor. Bölgemiz olarak da tabii ki Antalya başta olmak üzere hem Burdur hem de Isparta ilimiz turizm sektörüne elinden geldiğince katkı vermeye çalışıyor. Isparta doğa, kültür ve tarihi bakımından hakikaten Türkiye'de her zaman ilgi çekmiş, son zamanlarda da yurt dışında da ilgi duyulan bir şehir. Bu güzellikleri sadece kendi yaşamamız yetmiyor, bunları hem ülkemiz insanına hem de dış dünyaya çok iyi anlatmamız gerekiyor. Bu anlamda turizm farlarının önemli bir katkısı olduğunu söylemek yanlış olmaz.
“ISPARTA TURİZMİNİN ALT YAPISININ GÜÇLENDİRİLMESİ İÇİN GAYRET GÖSTERİYORUZ”
Bugün başlatılan turizm fuarının Isparta açısından daha önemli bir yönüne değinmek istiyorum. Turizm sektörü sadece tanıtımla ilgili bir konu değil, aynı zamanda o şehirde yaşayan insanların bu sektör konusunda duyarlılığının artmasıyla ilgili. Bu fuarın Isparta'da turizm sektöründe faaliyet gösterecek olan girişimcilerimizdeki duyarlılığı, iş birliğini ve koordinasyonu arttıracağına yürekten inanıyorum. Isparta Valiliği olarak biz de kamu kurumlarımızla, belediyemizle, odalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla ve özel sektörle birlikte Isparta turizminin alt yapısının güçlendirilmesi için gayret gösteriyoruz.
“KUYUCAK VE KILIÇ KÖYLERİMİZİN BULUNDUĞU ALANDA BİR TURİZM TESİS ALANI OLUŞTURMA ÇALIŞMALARI İÇERİSİNDEYİZ”
Özellikle günübirlik ziyaretçilerin ilgi gösterdiği başta gül ve lavanta olmak üzere doğal, kültürel ve tarihi güzelliklerimiz olan; mağaralarımız, milli ve tabiat parklarımız, yürüyüş yollarımız ve göllerimiz 100 binlerce insanı her yıl Isparta'ya çekiyor. Tabii bu ziyaretçilerden gerekli ekonomik geliri sağlayabilmemiz için uygun altyapı ortamlarının oluşturulması, tesislerin kurulması büyük önem taşıyor. Bu anlamda bizim de Valilik ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü olarak çalışmalarımız var. Bu anlamda özellikle gül ve lavanta için gelen ziyaretçilerin daha müstesna bir ortamda ağırlanması için güzel tesislerin kurulması bakımından özellikle Keçiborlu Kuyucak ve Kılıç köylerimizin bulunduğu alanda bir turizm tesis alanı oluşturma çalışmaları içerisindeyiz.
DAVRAZ KAYAK MERKEZİ
Diğer taraftan yürüttüğümüz çalışmalardan biri de Davraz Turizm Merkezi'ndeki telesiyej çalışması. İnşallah bu yıl ikinci mekanik tesisimizi de hizmete alacağız ve saatteki taşıma kapasitemizi 2500 kişiye çıkartacağız. Diğer taraftan alternatif turizm alanlarının Isparta’ya kazandırılması için de çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu manada özellikle karavan turizmi için Eğirdir Belediyesi ve kalkınma ajansımızın bir çalışması var. Ayrıca Davraz dağı turizm planlamasında da kamp ve karavan turizmine ayrılacak alanlarla ilgili bir çalışmamız var. Bunun yanında trekking turizmi için gelen ziyaretçilerin yararlanması bakımından güzel tesisler inşa edilmesi yönünde turizmcilerimize elimizden gelen desteği vermek de bu uyguladığımız stratejinin yöntemleri arasında. Yine son 1-2 yıldır gündeme gelen özellikle bisiklet turizmi; ki yine BAKA’nın destekleri ile hayata geçirilen bir proje. Şimdilik yurt dışından özellikle İngiltere'den bisiklet turizmi için seyahat etmek isteyen ziyaretçilerimize bu imkanı sağlama olanağı buluyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu sayıyı bu sayıyı binlere ulaşacak ve bu alanda da önemli gelişmeler sağlayacağız. Diğer taraftan Isparta'nın alternatif turizm türleri arasına yamaç paraşütünü almak amacındayız. Bu alanda proje çalışmalarımız devam ediyor. Her yıl binlerce kişinin bu alanda spor yapabilmek için uygun alanlar aradığını biliyoruz ki, Eğirdir günümüz bu alana hitap edebilecek çok önemli özelliklere sahip. Bunu da teşvik etmeye çalışıyoruz.
TURİZM YATIRIMCISI DESTEKLENMEYE DEVAM EDECEK
Isparta'ya gelecek ziyaretçilerimizin daha müstesna ortamlarda, Isparta mutfağıyla tanışmaları için güzel tesisler kurulması ve turizm işletme belgesi alması konusunda destekler veriyoruz. Turizmin önemli alanlarından birisi gastronomi. Bunu hiçbir zaman unutmayalım. Çünkü gelen insan mutlaka burada bir yemek yemek zorunda ve orada yediği yemeğin de o yöreyle ilgili izlenimlerini etkilemede çok önemli bir faktör olduğunu söylemek lazım. Onun için dışarıdan gelen ziyaretçilerimize hitap edecek istisnai tesislerin kurulması, rahat tesislerin kurulması, temiz bir ortamda hizmet veren tesislerin kurulması da çok önemli. Bu alanda da Turizm Bakanlığımızın ve ilimizde de çalışmaları kolaylaştırma yönündeki desteklerimiz devam edecek.
HEDEF 1 MİLYON KONAKLAMA
Isparta yıllık 500 bin ziyaretçi ağırlıyor. Bu 500 binlik konaklama sayımızı inşallah kısa zamanda bir milyona taşıma hedefindeyiz. Gelen özellikle yabancı ziyaretçi sayısını artırmak için de tanıtım çalışmalarına katkı sağlamak üzere İl Turizm ve Tanıtım Kurulumuz da çalışmaları değerlendirerek neler yapılabileceğimizi tartışıyoruz. Bu anlamda metavers ortamında Isparta'nın ulaşılabilir olması ve güzelliklerinin tüm insanlar tarafından tanınması yönünde bir projemiz var. İnşallah bunu da yapacağımız çalışmalarla kısa zamanda hayata geçireceğiz” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Baruş ve protokol üyeleri çoğunluğu Isparta yöresine ait yiyecek ve içeceklerin bulunduğu stantları gezdi.
Fuarın en dikkat çekici stantlarının başında Isparta Aşçılar ve Pastacılar Derneği’nin standı oldu. Şefler tarafından yeniden yorumlanan yöresel yemekler göz doldurdu. Deneysel mutfak çalışmalarının yanı sıra Isparta ve ilçelerine özgü yöresel yemeklerde ziyaretçiler tarafından ilgi gördü. Senirkent ilçesinin patentli yemeklerinden Banak kısa sürede tükendi. Fuarda kadın kooperatifleri de yer alarak onlarca yöresel ürünü ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.
Ziyaretçiler fuarda otel ve seyahat acentesi gibi turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların stantlarını da ziyaret edebilir.
23-26 Kasım tarihleri arasında açık olacak fuar, 11.00-20.00 saatleri arasında gezebilecek.
Vali Aydın Baruş ve protokol üyeleri fuar kapsamında düzenlenen turizm paneline de katılarak sektör temsilcileri ve akademisyenlerin görüş ve önerilerini dinledi.
Valilik Bülten