SGK, hayali teşhis ve tedavilerle devleti zarara uğratan vurguncuların peşinde. 'Dijital Dönüşüm' kapsamında SGK sistemine kurulan yapay zeka, hastalar üzerinden yapılan sahte işlemleri anında tespit ediyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 'Dijital Dönüşüm' kapsamında TUBİTAK desteği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bilişim sistemlerinde yapay zekayı devreye soktu. Devleti yıllardır zarara uğratan sahte işlemlerle ilgili sağlık faturaları artık yapay zekadan dönüyor. Daha önce şüpheli durumlarda veya tesadüfi örnekleme ile bulunabilen usulsüzlükler, yapay zeka sayesinde ayrıntılı tarama ile anında tespit ediliyor. Yapay zeka SGK sistemine girilen ameliyattan, basit bir kan testine kadar her veriyi tarıyor. Yapılan işlemi hastanın hastalık geçmişi, cinsiyeti ve yaşı gibi verilerle eşleştiriyor. Şüpheli işlemler tek tek çıkarılıyor.
ERKEĞE KADIN HASTALIĞI TESTİ!
Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre; sistemde yapılan taramalarda kadın hastalara erkeklere özgü hastalıklarla ilgili, erkek hastalara da kadın hastalıkları ile ilgili tıbbi hizmet faturaları kesildiği tespit edildi. Yapay zeka bazı hastalara da tedavisi için geldiği hastalığın dışında hastalıklarla ilgili testler ve tedavilere ilişkin faturalar kesildiğini belirledi. İç hastalıkları ile ilgili bir şikayetle gelen hastaya cilt, hatta göz hastalıkları ile ilgili testler bile yapılmış.
MİLYARLARCA LİRA KURTARILACAK
Yapay zekanın SGK sistemine dahil olmasının ardından şu ana kadar yapılan çalışmalar, önlenebilecek yolsuzlukların karşılığının ilk etapta 3 ila 4 milyar TL'yi bulacağını gösterdi.
AYDA 10 MİLYAR TALEBE YANIT
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 'Dijital Dönüşüm' ile anlık olarak 400 bin aylık yaklaşık 10 milyar talebe cevap verebilen bir bilişim altyapısı kurdu. Dijitalleşme sayesinde katma değeri yüksek hizmetler dijitalleştirildi, belge sayıları azaltılmış, zaman ve paradan tasarruf sağlandı. SGK, CO-PİLOT Uygulaması ile kayıp, kaçak, suiistimal, risk odaklı denetim amaçlıyor.