SDÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölümü tarafından “15 Haziran Dünya Yaşlı İstismarı Farkındalık Günü” kapsamında “1. Uluslararası Yaşlı İstismarı ve İhmali Sorununa Gerontolojik Perspektiften Yaklaşımlar Sempozyumu” düzenlendi.

Microsoft Teams uygulaması üzerinden çevrim içi olarak gerçekleştirilen etkinliğin açış konuşmalarını, Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Gerontoloji Bölüm Başkanı ve The International Network for the Prevention of Elder Abuse (INPEA) Türkiye Temsilcisi Doç. Dr. Işıl Kalaycı, Akdeniz Üniversitesi Gerontoloji Bölüm Başkanı ve INPEA Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. İsmail Tufan ve INPEA Başkanı Susan B. Somers yaptı.

Sempozyumda konuşmacı olarak yer alan INPEA Asya Temsilcisi Mala Kapur Shankardass Hindistan’da, INPEA Temsilcisi Lia Susanna Daichman Arjantin’de, Basit Ali Haidari ise Suudi Arabistan’da yaşanan yaşlı istismarı ve ihmali sorununa dikkati çekerek çözüm önerileri sundu.

Prof. Dr. Nilüfer Korkmaz Yaylagül moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinliğin ikinci oturumunda Dr. Öğretim Üyesi Sevinç Sütlü, toplumsal cinsiyet perspektiften, Öğretim Görevlisi Dr. Ayşe Tekin feminist perspektiften yaşlı istismar ve ihmal konusunu ele aldı.

Isparta'dan Bir Başkadır Benim Öğretmenim" Videosu Isparta'dan Bir Başkadır Benim Öğretmenim" Videosu

Sempozyumun diğer konuşmacıları Doç. Dr. Deniz Say Şahin, yaşlı istismarının ve ihmalinin nasıl değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederken; Dr. Öğretim Üyesi Fatma Hastaoğlu da yaşlı bakımında yaşanan istismar ve ihmalin sonuçlarını açıkladı. Öğr. Gör. Dr. Hatice Oğuz Özgür yaşlıları olumsuz etkileyen dijital şiddet sorununun önemine dikkat çekti. Dr. Aslı Gözde Akış yaşlı istismarı ve ihmali sorununun sonuçlarını ve müdahale yöntemlerini belirtirken, Dr. İbrahim Kaygusuz ise yaşlı istismar ve ihmal sorununu ülkeler düzeyinde ele alarak ülkelerin soruna yönelik yaptığı uygulamalardan bahsetti.

Editör: Özge Çelik