Isparta'da tarımsal üretimde yeni teknolojilerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu kapsamda Yenişarbademli İlçesine bağlı Gölkonak Köyünde 2 dönüm alana kurulan topraksız serada çilek üretimi gerçekleştirilmektedir. Bölgede yoğun ilgi gören serada yıllık 60 ton çilek üretimi hedeflenmektedir. Toplamda 50 bin çilek fidesi, toprak yerine hindistan cevizi kabuğundan üretilen cocopeat içinde yetiştirilmektedir. Tarımın gözde illeri arasında yer alan Isparta'da topraksız tarım ile çilek üreten çiftçi, yılın 8 ayı hasat yapmaktadır.

Bütçede Aslan Payı ‘Yatırım Ve İnşaat’a Bütçede Aslan Payı ‘Yatırım Ve İnşaat’a

Çilek dünyada, yetiştiriciliği çok geniş ekolojik şartlarda yapılan, üretimi her yıl artış gösteren meyve türlerinden biridir. Çilek yetiştiriciliği, esas olarak geleneksel yetiştiricilik metotlarıyla toprakta yapılmakta, bu da hastalık ve zararlılarla ilgili pek çok probleme yol açmaktadır. Topraksız tarım; dekarda daha fazla bitki yetiştirmeye olanak sağlarken, bitki hastalıklarının ve zararlıların oluşumunu da kolaylıkla önleyen bir sistemdir. Ayrıca gübre ve sudan tasarruf edilmesini sağlarken üretimdeki kayıpları da aza indirmektedir.

Topraksız tarımın çevre dostu bir yöntem olması yanında, kontrollü yetiştiricilik imkânı sağlaması, meyve kalitesi ve veriminin artırması, su, gübre, pestisit kullanımını azaltması ile birlikte herbisit kullanımına gerek kalmaması, iklim koşullarının uygun, fakat toprak koşullarının uygun olmadığı alanlarda yetiştiriciliğe imkân sağlaması topraksız çilek yetiştiriciliğine ilginin giderek artmasını sağlamaktadır.

Editör: Özge Çelik