Dinara bağlı Yapağlı Köyü’nde bulunan Yapağlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Alabalık Üretim Tesisleri yıllık 250 ton üretimi ile Türkiye’de üretim yapan tek kooperatif olma özelliği ve başarısını taşıyor.

Bu yıl alınan ORKÖY kredi desteği ile 20 adet havuz projesinin inşaasına başlanan tesiste üretim kapasitesinin daha da artırılması hedefleniyor.

Yalnız balık üretimi ile yetinmeyen, bunun yanında üniversite öğrencilerinin yükseköğrenimlerine katkıda bulunmak amacıyla karşılıksız yükseköğrenim bursu başta olmak üzere bir çok sosyal yardım ve sorumluluğu görev edinen kooperatif, Isparta basınından bir grup gazeteciyi alabalık üretim tesislerinde ağırladı. Üretim tesisini ve havuzları yerinde inceleyen gazeteciler üretim aşamaları hakkında bilgilendirildi.

BAYRAĞI DAHA İLERİYE TAŞIMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Isparta basın camiasında uzun yıllar yaptığı çalışmalar sonrası, 11 Temmuz 2022 tarihinde yapılan seçimli genel kurulda S.S. Yapağlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı olarak mesaisini sürdüren İbrahim Demirayak, “1994 yılında yakılan meşale bugüne kadar sönmeden gelmiştir. Bizde büyüklerimizden, ağabeylerimizden devraldığımız bayrağı bir adım daha ileriye taşımak için çalışmaktayız” ifadelerini kullanarak, kooperatif ve kooperatif çalışmaları hakkında şu açıklamada bulundu:

KOOPERATİFLER HAYAT STANDARTLARINI

YÜKSELTEN EN BÜYÜK ETKENLERDİR

Kooperatifler kırsal alanda yaşam kalitesini yükselten, hayat standartlarını yükselten en büyük etkenler. Ancak, maalesef Türkiye’de kötü örneklerle dolu kooperatifçilik.Şu an içinde bulunduğumuz tesis Yapağılı Köyü Alabalık Üretim Tesisleri güzel bir örnek. İstikrarlı bir şekilde büyüyerek gelmiş. 1994 yılında kuruldu. 20 kurucu üyeye inanarak yola çıktılar.Kurulduğu 1994 yılında ilk olarak 6 tane havuz. Başarı hikayesi orada başlıyor. Şimdi şu anda 91 tane üyemiz var.Toplam 200 adet havuzumuz var.Bu 200 adet havuzda yıllık 250 ton üretim yapılıyor.

ÜRETİMİMİZLE MİLLİ EKONOMİYE VE

İSTİHDAMA KATKI SAĞLIYORUZ

Hem istihdama, hem de milli ekonomiye katkı.Bu başarı Yapağılı Köyü’nün mütedeyyin, kadim, üretime meyilli çalışkan insanlarının başarısı.Aynı zamanda devlet desteği ile yapıldığı için bu tesis,Isparta Orman Bölge Müdürlüğü ‘nün başarısı.Sizin aracılığınızla Bölge Müdürü Rıfat Ataş beyin şahsında Isparta Orman Bölge Müdürlüğü çalışanlarının hepsine teşekkür ediyorum. Hakikaten onların da onuru, gururu burası.Bir istikrar abidesi. Dediğim gibi  üretim yılda 250  ton. Bizim hedefimiz şu; yıllık 250  tonu 300-350  tona çıkarabilmek. Kuraklığa bağlı olarak sularda azalma var. Ancak havuzlarda yaptığımız farklı teknikler, farklı alanlarda yeni havuzlar, modernizasyon projeleri üretimde hedeflediğimiz başarıyı getirecek. Kendimize inanıyor ve güveniyoruz.Şu an istihdam olarak da bölgemizden 20 kişiye istihdam sağlıyoruz.Bu güzel bir şey. Yeni yaptığımız ilave tesisle 2 kişi daha istihdam edeceğiz.Ayrıca bu ilave tesislerde 70 ton artı balık üretmeyi hedefliyoruz.

TÜRKİYE’DE ÜRETİM YAPAN TEK KOOPERATİFİZ

Dediğimiz gibi kooperatifler kırsal alanda kalkınmanın en önemli unsurlarından biridir. Tabii doğru düzgün çalıştırılırsa, yönetimler iyi  ve üretim güzel olursa. Şöyle söyleyeyim burası Türkiye’de alabalık üreten tek tesis.Türkiye’de bir çok kooperatif var.Burası Büyük Menderes havzasının üçüncü ana büyük kaynağında üretiyoruz. Milli ekonomiye ve istihdama katkı sağlıyoruz.

Isparta’nın 20 Yıllık Vekili Bilgiç, Bakanlık İçin Gündemde mi? Isparta’nın 20 Yıllık Vekili Bilgiç, Bakanlık İçin Gündemde mi?

KOOPERATİF OLARAK BURS VERİYOR, GENÇLERİMİZİ GELECEĞE HAZIRLIYORUZ

Kooperatif kurulduğu 1994 yılından beri 21 üyemiz vefat etti. Allah rahmet eylesin,mekanları cennet olsun . Hepsinin büyük emekleri var.Bizden önce emek verip çalışanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum.Buradaki üyelik sistemi de babadan oğula veya kıza geçiyor.Şu anda köyümüzdeki bütün hanelerden herkes burada üyelik olarak temsil ediliyor.Üyelerimize öğrenci bursu , balık dağıtımı ve farklı yardımlar gibi desteklerimiz oluyor.Bu konularda da köyümüze faydalı olmaya çalışıyoruz. Köy konağı yapımı, cenaze evlerine destek olmak gibi farklı sosyal hizmetlerimiz de oluyor.

YÖN VERMEYE VE DEĞER KATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Yaklaşık iki yıldır kooperatifin başındayım.Isparta kamuoyu bizi yakınen tanıyor, sizin aracılığınızla oradaki dostlarımıza selam gönderiyoruz.Sağlığımız, gücümüz, kuvvetimiz yerindeyken köyümüze faydalı olmak için geldik.Bu sorumluluğun altına girdik. Heyecanımız, güvenimiz yerinde. Daha da güzel üretimler yapacağız inşallah. Geldiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum . Bu ziyaretlerin  sıklıkla olmasını diliyorum.”/Elif AKGÜL

Editör: Özge Çelik