Esnaf Odaları Birliği önünden Vali Aydın Baruş’un da katıldığı kalabalık bir yürüyüşle başlayan kutlamalar, Valilik arkasındaki meydanda devam etti. Şed kuşanma töreni ve Yılın ahisine kaftan giydirilen törende,  IESOB Başkanı Ahmet Tural, ahilik teşkilatının mirasçısı olmaktan gurur duyduklarını söyledi.   

YÜRÜYÜŞE İLGİ BÜYÜK OLDU

Ahilik geleneğini yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak amacıyla bu yıl 18-24 Eylül tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftasının ilk gününde ilimizde coşkulu bir kutlama gerçekleşti. Kutlamalar kapsamında Esnaf Odaları Birliği önünden törenin yapılacağı Valilik arkasındaki meydana kadar mehter takımı eşliğinde yürüyüş düzenlendi.  Vali Aydın Baruş’un da katıldığı coşkulu yürüyüşe ilgi oldukça yüksek oldu.

KUTLAMALARIN ADRESİ VALİLİK

ARKASINDAKİ MEYDAN OLDU

Üzüm Pazarı esnafının geçici olarak ticaretini sürdürdüğü Valilik arkasındaki meydanda esnafa da hareketlilik getirmesi amacıyla düzenlenen törene Vali Aydın Baruş, Ak Parti Milletvekili Osman Zabun, Belediye Başkan Yardımcısı Uğur Büyükçulcu, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Keskin, ITSO Başkanı Metin Çelik,  kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, esnaf odalarının başkan ve yöneticileri, esnaf ve sanatkarlar ve vatandaşlar katıldı.  

AHİLİK TEŞKİLATININ MİRASÇISI

OLMAKTAN GURUR DUYUYORUZ

Törenin açılış konuşmasında kelime anlamı olarak kardeş, eli açık, konuksever, gibi anlamlara gelen ahiliğin  ticari ve sosyal hayatta güzel ahlak, doğruluk, alçak gönüllülük, kardeşlik, yardımseverlik, dayanışma, birliktelik gibi değerleri esas alan köklü bir kurum olduğunu belirten  Isparta Esnaf ve Sanatkarlar  Odaları Birliği Başkanı Ahmet Tural şunları söyledi;  “Anadoluda 13. Yüzyılda Ahi Evran Veli tarafından temelleri atılan ahilik, Müslüman-Türk toplumunun ekonomi, sanat ve meslek hayatında yetişmelerini sağlayan, onları hem ekonomik hem de ahlaki yönde yetiştiren, ahlaki ve kültürel hayatını düzenleyen bir teşkilattır. Ahilik bu yönüyle sadece bir esnaf teşkilatlanması değil, Türk milletinin genlerinde var olan yardımlaşma dayanışma gibi özelliklerinin, İslam ahlakıyla yoğrularak insanlığa sunduğu hayat nizamı, bir medeniyet hareketidir.  Ahiliğin özünde adalet, merhamet, liyakat, çalışmak, helal kazanç, dayanışma, kul hakkına riayet vardır. İşte bu yapılanma Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşunda büyük rol oynamıştır. Ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat düsturu olan Ahilik, milli şuuru ve gücünü dayanışmasından alan yapısı ile dünyada benzeri bulunmayan, bir kültür ve medeniyet hazinesidir.  Türk İslam medeniyetinin mayasını oluşturan insanlık ideali olan Ahilik kültürü, günümüz esnaf ve sanatkâr teşkilatları için rehber, yol göstericidir. Bugün esnaf teşkilatını oluşturan odalarımız, birliklerimiz, federasyonlarımız, çatı kuruluşlarımız TESK ve TESKOMB, ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmakta, insanlığın ortak erdemleri olan sevgi, bilgi, dostluk, adalet ve dayanışma gibi değerleri esas almaktadır.  Ahilik teşkilatının mirasçısı olmak, bizler için büyük gurur kaynağıdır.  Ahilikten aldığı güçle, devletinin ve milletinin her zaman yanında olan esnaf teşkilatı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çizdiği muasır medeniyetler arasında yer alma hedefinden asla sapmayacaktır. Bu düşünceler ışığında Ahilik Haftasını kutluyor, toplumsal bu yapının asıl mimarı olan Ahi Evran pirimiz başta olmak üzere Anadolu’ya ışık tutan bütün ahileri ve erenleri bir kez daha rahmetle yad ediyor. Hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

AHİLİĞİN TEMEL İLKELERİNİN BUGÜN DE

HAYAT REHBERİ OLMASINI DİLİYORUM

Ahilik Kültürü’nün Türk Milletinin temel yaşam hasletlerini oluşturan ilkelerin toplumsal hayatta yerleşmesini ve böylece kardeşlik anlayışının tesis edilmesini sağlayan birçok temel değeri içerdiğini kaydeden Vali Aydın Baruş, ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi :  “Toplumsal hafızamızda önemli bir yeri bulunan Ahilik Teşkilatı özellikle Anadolu halkının zor zamanlarında sosyal dayanışmamızı temin eden birleştirici bir fonksiyon üstlenmiştir. Ahilik; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir. Bugün de hepimiz için hayat düsturu olması gereken; erdem, irfan, fazilet, ihlas, azim, vefa, cömertlik, adalet, sabır, kanaat, iffet, cesaret gibi insani özellikler Ahilik Kültürü’nün bize miras bıraktığı en temel insani değerlerdir. Ahiliğin ilke ve prensipleri yüzyıllardır Milletimizin hayata bakışında temel değerler haline gelmiş ve yabancılar tarafından bu milletin dünyaya örnek gösterilen karakter özellikleri olarak ifade edilmiştir. Tarih boyunca, toplumsal yaşamımızda çok önemli rol üstlenmiş olan Ahilik Kültürünü bugün de yaşatmak ve bu kültürün bize miras bıraktığı ilkeleri hayat düsturu olarak gelecek nesillere aktarmanın milli birlik ve beraberliğimize, kardeşliğimize ve dayanışma ruhumuza çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Ahilik Kültürünün temel ilkelerinin bugün de bizlere hayat rehberi olmasını diliyorum. Ahilik Haftasını kutladığımız bugün vesilesiyle, Ahiliğin kurucusu olan ve bu teşkilata ismini veren Ahi Evran atamızı ve bu müesseseyi yüzyıllardır yaşatan ceddimizi rahmetle anıyorum.   Helal kazanç ve insanlara hizmet yolunda alın teri döken tüm esnafımızın Ahilik Haftasını tebrik ediyorum” dedi.

ESNAFA KARANFİL DAĞITTI

Isparta'da bugün (23 Kasım 2024) vefat edenler Isparta'da bugün (23 Kasım 2024) vefat edenler

Kutlamaların sona ermesinin ardından Birlik Başkanı Ahmet Tural, berberinde oda başkanlarıyla birlikte esnafı ziyaret ederek Ahilik haftalarını kutlayıp karanfil dağıttı.

İlk günkü kutlamalar Ahi helvası ve Ahi pilavı ikramıyla son buldu.

Editör: Özge Çelik