Hızla gelişen teknoloji, doğru kullanılmadığı taktirde olumsuzluklara neden oluyor. Aşırı teknoloji kullanımı bağımlılığa da davetiye çıkarıyor.Özellikler küçük yaştaki çocuklara verilen tablet ve telefonlar, zekagelişimini bir hayli güçleştiriyor. Teknoloji bağımlılığı ile ilgili açıklamalarda bulunan ISUBÜ Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ahmet Aydın, " Telefon ve tabletler artık çocukların bakıcısı gibi oldu" dedi.

Televizyon, Telefon ve tablet. Dünya ve Türkiye'de hızla gelişen teknolojinin en somut örnekleri. Teknoloji, doğru kullanılmadığı taktirde olumsuzluklara neden oluyor.Aşırı teknoloji kullanımı bağımlılığa da davetiye çıkarıyor. Özellikler küçük yaştaki çocuklara verilen tablet ve telefonlar, zeka gelişimini bir hayli güçleştiriyor.

Teknoloji bağımlılığı ile ilgili açıklamalarda bulunan ISUBÜ Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Öğretim Görevlisi Ahmet Aydın, " Şimdi özellikle teknoloji kullanımı maalesef bizim ülkemizde çok hızlı bir giriş yaptı. Artık bugün neredeyse biz çocuklarımız doğar doğmaz çocuklarının eline ne yapıyoruz? Cep telefonlarını, tabletleri tutuşturuyor. Tabiri caizse tabletlere cep telefonlarına sanki biz ne yapıyoruz, bakıcılık yaptırıyoruz. Yani ebeveynler anne babalar en kolay ondan sonra bakıcı bulma yöntemine cep telefonu tableti çözüm yerine bırakmak. Şimdi çocuk anne babalar şunu unutuyorlar, çocuklar bir gün büyüyecekler. Büyüdükleri zaman bu teknoloji bağımlılığının olumsuz etkileri kendini ne yapıyor gösteriyor.

Şimdi çocuk ilkokul çağına geldiğinde şimdi siz çocuğa 3 yaşında, 2 yaşında, 1 yaşında telefonu vermişsiniz. Çocuk ilkokul çağına gelene kadar cep telefonuna gayet güzel bir şekilde oynuyor renkli, ahenkli hatta acı olan tablo şu, aileler sanki çocukların 2 yaşında, 3 yaşında cep telefonlarıyla oynamalarını, bir zeka ölçüsü olarak görüyorlar. Hocam işte benim çocuğum çok zeki ben açıp kapatmasını bilmiyorum akıllı telefonu ama çocuk 3 yaşında müthiş bir şekilde kullanıyor. Oysa ki bu bir zeka göstergesi değil, çocuğu tamamen ne yapıyoruz? Biz cep telefonun tabletin bilgisayarı eline bırakıyoruz. Dolayısıyla ailelerimiz ne kadar geç çocuklarına cep telefonu tableti verirlerse. O kadar geri dönüşleri daha sağlıklı olur. Bakın bugün Japonya'da 12 yaşına kadar çocukların cep telefonu, tablet bilgisayar kullanmaları müsaade edilmiyor, izin verilmiyor. Birçok ülkede 16 yaşına kadar çocuklara cep telefonu, tablet bilgisayar ondan sonra verilmesine müsaade etmiyorlar. " dedi.

Bağımlılıkla Mücadele Koordinatörü Aydın, teknoloji bağımlılığı konusunda ailelere de büyük görevlerin düştüğünü söyledi, ailelere " Başta ebeveynler anneler, babalar olarak ondan sonra mümkün olduğu kadar çocuklarımıza cep telefonunu, tableti geç tanıştırmamız gerekiyor ama burada çocuklara bir şeyler söylerken ebeveynlere de söylemek gerekiyor. Anne baba olarak bizler de elimizden cep telefonunuzu, tabletinizi, bilgisayarınızı,  televizyonun kumandasını mümkün olduğu kadar ne yapmamız gerekiyor, bırakmamız gerekiyor.

Isparta’da Mehteran Ekibinden Sürpriz Evlilik Teklifi Isparta’da Mehteran Ekibinden Sürpriz Evlilik Teklifi

Yani şunu sorgulamak gerekiyor. Yani biz cep telefonumuzu elimizde tuttuğumuz kadar, tableti elimizde tuttuğumuz kadar, bilgisayarı elimizde tuttuğumuz kadar, evimizdeki televizyonun kumandasını elimizde tuttuğumuz kadar, çocuğumuzun ne kadar elinden tutuyoruz? Annemizin, babamızın ne kadar elinden tutuyoruz? Eşimizin ne kadar elinden tutuyoruz? Bunlar çok önemli" dedi.

Editör: Haber Merkezi