Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Anadolu leoparı olarak bilinen türün popülasyonunun Akdeniz ve Ege illerini kapsadığını açıkladı. 25 Ağustos 2019 tarihinde DKMP tarafından kullanılan fotokapana takılan Anadolu leoparı, son olarak Isparta'yı da kapsayan Batı Akdeniz bölgesinde tespit edilen 2 bireye ait 58 farklı görüntü ile belgelendi.

Anadolu leoparı, yerel halk ve avcılardan gelen doğrulanmamış bilgiler dışında 1975 yılından sonra Türkiye'de kaydedilen bir canlı kaydı bulunmayan nadir bir türdür.

İnsan faaliyetlerinden kaynaklanan faktörler, örneğin sanayileşme, orman yangınları, turizm ve kaçak avcılık gibi etkenler nedeniyle Anadolu leoparının sayısı hızla azalmaktadır. Neslinin tamamen yok olduğu düşünülürken, DKMP'nin yürüttüğü proje kapsamında Batı Akdeniz'de 400'den fazla fotokapan kullanılmış ve 2019'dan bu yana 2 bireye ait 58 farklı görüntü elde edildi.

Anadolu leoparı en son 1975 yılında Ankara'nın Beypazarı ilçesi ile Aydın'ın Seferler ve Asar köylerinde görülmüş ve bu tarihten sonra herhangi bir kayıt elde edilememiştir. Ancak, Batı Akdeniz'de elde edilen araştırma sonuçları Anadolu leoparının bu bölgede yaşadığını kanıtlamış ve projenin tüm Akdeniz ve Ege bölgelerine genişletilmesine karar verilmiştir.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin iş birliğiyle yürütülen projede, Anadolu leoparının yayılış alanının Kahramanmaraş'ta Amanos Dağları'ndan başlayarak İzmir'e kadar ve içeride Afyonkarahisar'a kadar olan bölgeler olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle yeni 3 bölge müdürlüğü projeye dahil edilmiştir.

Anadolu Parsı Isubü'ye Emanet

Üç yıl sürecek projede, Anadolu leoparının fotokapanlarla yeni görüntülerinin elde edilmesi hedeflenmektedir. Aynı zamanda leoparın popülasyonunun tespit edilmesi ve bu bölgelerde yaşayan diğer fauna türlerinin habitat haritalarının çıkarılması da projenin amaçları arasındadır.

Anadolu leoparı uzmanları, bu türün insanlara zarar vermediğini ve bugüne kadar kaydedilen hiçbir kayıt veya tespit yok. Büyük kediler içinde insanlarla iç içe yaşayıp kendisini hiç fark ettirmeyen, Anadolu'nun çok özel ve ender bir türü" diye tanımladı. Araştırma sahası, DKMP 6'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Antalya, Isparta, Burdur, 4'üncü Bölge Müdürlüğü'ne bağlı İzmir, Aydın, Manisa ve Muğla, 5'inci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Eskişehir, Denizli ile 7'nci Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Adana, Hatay, Kayseri, Mersin, Niğde ve Osmaniye illerini kapsıyor.

Hapis ve para cezası var..!

Uzmanlar, çok uzun yıllardır Anadolu'da tamamen yok olduğu düşünülen bu özel türün yaşadığına dair kayıtların çok sevindirici olduğunu belirtirken, diğer yaban hayvanlarında olduğu gibi Anadolu leoparını öldürmenin kesinlikle yasak olduğunu vurguladı.

Restoranda Yangın Çıktı Ölü Ve Yaralılar Var Restoranda Yangın Çıktı Ölü Ve Yaralılar Var

Silahla, zehirlenme veya başka sebeplerle öldürenlere uygulanacak cezanın ise 1 milyon TL para cezası ve 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olduğubildirildi.

Editör: Mustafa Savlı