Isparta Gazeteciler Cemiyeti Soner Toros Basın Merkezi’ni ziyaret eden BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.
BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler beraberinde Isparta Yatırım ve Destek Ofisi Koordinatörü Öznur Parmaksız, Hukuk Müşaviri Hilal Ceylan, Kurumsal Yönetim Birim Başkanı Recep Aksoy ve Kurumsal İletişim Yetkilisi Evrim Uzun’la birlikte Isparta Gazeteciler Cemiyeti Soner Toros Basın Merkezini ziyaret ederek Başkan Mustafa Baş’a hem yeni yerin hemde kongre sonrası oluşan yeni yönetimin hayırlı olması dileğinde bulundu.
IGC Başkan Yardımcısı Hakan Yaman ve Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çevikbaş ile Duayen Gazeteci ve eski cemiyet Başkanı Nasuh Özkan’ın da hazır bulunduğu ziyarette BAKA’nın çalışmalarına ilişkin kısaca bilgilendirmelerde bulunan Genel Sekreter Volkan Güler, gerek Isparta’da gerekse Baka’ya bağlı diğer illerde çok önemli destekler verdiklerini belirtti. Çeşitli sektörlere ilişkin yürütülen projelerin uygun bulunanlarına destek sağladıklarının altını çizen Güler, gerçekleştirilen ve devam eden projelere ilişkin bilgiler verdi. Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Baş’da, ziyaretlerinden dolayı BAKA heyetine teşekkür etti. Ziyaret daha sonra karşılıklı sohbet şeklinde geçerken, toplu fotoğraf çekimi ile ziyaret tamamlandı.
İŞTE BAKA’NIN YÜRÜTTÜĞÜ PROJELER:
“Davraz Kayak Merkezi Altyapısının Güçlendirilmesi
Isparta İl Özel İdaresinin yararlanıcısı olduğu proje ile Davraz Kayak Merkezinin altyapısının iyileştirilerek kayak merkezi standartlarının yükseltilmesi ile ziyaretçi sayısının ve memnuniyet oranının artırılması hedeflenmiştir. Aynı zamanda kayak merkezinin hitap ettiği kitlenin çeşitlendirilerek bölge ekonomisinin kış turizminden elde ettiği gelirin artırılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda il merkezinde bulunan Davraz Kayak Merkezinin alt yapısına 150 metre uzunluğunda Yürüyen Bant Sistemi ve 600 metre uzunluğunda 1100 kişi/saat kapasiteli T-Bar Hattı kazandırılmıştır.
Sürdürülebilir Tarımsal Üretim İle Atıl Araziler
İşlerlik Kazanıyor Senirkent Güçleniyor
Proje, 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında 29 Ağustos 2022 tarihinde Senirkent Yükseliş Vakfı ile imzalanan sözleşmeyle Ajans tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Proje kapsamında Isparta ili Senirkent ilçesindeki atıl halde bulunan arazilerin işlerlik kazandırılıp ekonomiye katkı sağlamasıyla kırsalda istihdam ve ekonomik getiri elde edilmesi amaçlanmıştır.
Proje ile kaybolmaya yüz tutmuş Senirkent Karası üzüm çeşidinin tekrar ekonomik bir değer haline getirilmesi yanı sıra bölgede bağ yetiştiriciliğini ve üretimini canlandırmak amacıyla asma telli terbiye sistemi ile 5 bin m² araziye Senirkent Karası üzüm bağı ekimi yapılmıştır. Ayrıca modern pekmez üretim tesisi kurulumu gerçekleştirilmiştir. Eskiden var olan badem kültürünün ve yetiştiriciliğinin aktif hale getirilmesi amacıyla geç çiçeklenen ekonomik değeri yüksek çeşitler ile 8 bin m² araziye örnek penta cinsi badem bahçesi kurulmuştur. 2 adet 250 m²lik modern sera kurulumu yapılarak bölge üreticilerine örnek olacak alan ilçeye kazandırılarak ekonomik çeşitlilik sağlanmıştır. Proje kapsamında 7 kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir. İlçede bulunan diğer kişilere ait ve atıl durumda bulunan arazilerden 150 bin m² ile sözleşme imzalanarak işlenmeye ve tarımsal ekonomiye kazandırılmasına başlandı.
Gül ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Ürünlerini
Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı Projesi
Süleyman Demirel Üniversite’nin yararlanıcı olduğu “Gül ve Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Ürünlerini Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı Projesi” 2018 Yılı Mayıs ayında başlamış 2021 yılı Mayıs ayında sona ermiştir. Proje ile tıbbi aromatik bitki türlerinin ıslahını gerçekleştirmek üzere bir adet sera kurulmuştur. Ayrıca başta gül olmak üzere bölgede yoğun olarak yetiştirilen ve ihraç edilen çeşitli tıbbi aromatik bitki türleri ile ilgili analizler yapmak üzere 9 adet laboratuvar alt yapısı oluşturulmuştur. Oluşturulan laboratuvar alt yapısı sayesinde daha önce yurt dışında yapılan analizlerin bu laboratuvarda yapılması ile üreticilerin testleri hem daha hızlı hem de daha düşük maliyetle yaptırması mümkün hale gelmiştir.
Devam Eden Projeler
Isparta Koku Atölyesi: Kokuhane
Proje, 2022 yılı Güdümlü Proje Desteği kapsamında 24 Mart 2022 tarihinde imzalanan Isparta Belediyesi sözleşme ile Ajans tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır.
Proje ile Isparta ilinde Merkez ilçesi Turan Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve 1750 yıllarında yapıldığı tahmin edilen; uzun yıllardır herhangi bir faaliyet amacıyla kullanılmayan, bu sebeple de yıkılmaya yüz tutmuş Aya Payana (Baniya) Kilisesinin restore edilerek şehrin sahip olduğu potansiyele uygun bir şekilde tarihi yapıya işlevsellik kazandırılması, böylece bu alanın başta şehrin ekonomisine ve sosyo-kültürel hayatına olumlu etkiler doğuracak bir cazibe merkezi haline getirilmesi amaçlanmaktadır. Proje kapsamında 1.914 m²’lik toplam alanın içerisinde, 390 m² büyüklüğünde atıl durumda bulunan mevcut binanın (kilise) restorasyonu yapılarak Kokuhane ismiyle bir koku atölyesine dönüştürülecektir. Restore edilecek kilisenin yanı sıra, koku teması kapsamında, 150 m² büyüklüğünde TAB temalı bir kafe-satış alanı ve 1.364 m²alanda ise tıbbi ve aromatik bitki bahçesi oluşturulacaktır. 8 kişi proje sonunda istihdam edilecektir. Bu sayede ilimize gül ve lavanta turizmi kapsamında gelen ziyaretçilerin il merkezinde de bu temaya uygun bir lokasyonu görmeleri ve kendi parfümlerini yapma deneyimini yaşamaları sağlanmış olacaktır. Mevcut durumda inşaat ve restorasyon çalışmaları devam etmektedir.
Sürü Merada Çoban Karavanda
Proje, 2023 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında 28 Temmuz 2023 tarihinde Isparta İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile imzalanan sözleşme ile Ajans tarafından desteklenmeye hak kazanmıştır. Proje ile Isparta’nın Sütçüler, Şarkikaraağaç ve Yalvaç ilçeleri kırsalındaki çobanların yaşam şartlarında karşılaştığı zorluklar nedeni ile azalan bir seyir izleyen yayla hayvancılığının artırılması, insani yaşam standartlarına ulaşma yönünden dezavantajlı konumda yer alan küçükbaş yetiştiricileri ve çobanların yaşam standartlarının yükseltilerek, mekânsal ve sosyo-ekonomik dezavantajlarının avantaja çevrilmesi amaçlanmaktadır. Proje kapsamında yayla şartlarına uygun ve çobanların barınma ihtiyacını daha konforlu bir hale dönüştürecek 15 adet karavan temin edilmesi ve çobanlara dağıtılması planlanmaktadır.”
Haber Merkezi