BİM’de Pirinç, Bulgur, Mercimek, Nohut İndirimi BİM’de Pirinç, Bulgur, Mercimek, Nohut İndirimi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, çeşitli programlara katılmak üzere geldiği ilimizde Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Sanayicilerle İstişare Toplantısına katıldı. Bakan Kacır’ı, ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Meclis Başkanı Akif Aslan, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri karşıladı.   
ITSO Gül Toplantı Salonunda gerçekleşen istişare toplantısına iştirak eden Bakan Kacır’a, Isparta Valisi Aydın Baruş, Ak Parti Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Milliyetçi Hareket partisi Isparta Milletvekili Hasan Basri Sönmez, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, kurum müdürleri ve oda başkanları eşlik etti. 
BAKAN KACIR: ISPARTA İÇİN BÜYÜK DESTEK VE YATIRIM TEŞVİKLERİ SAĞLADIK
Son 22 yılda Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) için sağlanan 550 milyon lira finansmanla Isparta’da 4 bin 350 yeni istihdam yarattıklarına dikkat çeken Bakan Kacır, “Şehrimize yapılacak yeni ya da ilave yatırımlar için verdiğimiz 850 yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bu belgelerle 55 milyar lira sabit yatırımın ve 11 bin 500 nitelikli istihdamın önünü açtık.” ifadelerini kullandı.
Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nin güneş enerji santrali projesine Dünya Bankası kanalıyla destek sunduklarını açıklayan Bakan Kacır, ayrıca Isparta Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi ile Burdur Organize Sanayi Bölgesi'ne ortak arıtma tesisi yatırımı için gereken desteğin sağlanacağını belirtti. 
Bakan Kacır, Isparta’ya 96 milyon lira destekle Teknokent kurduklarını belirtirken, Ar-Ge merkezlerinin istenilen seviyede olmadığını vurguladı. “Şu an sadece bir tane Ar-Ge merkezimiz var. Bu sayıyı mutlaka artırmalıyız. Isparta’ya son 22 yılda TÜBİTAK aracılığıyla 1 milyar 700 milyon lira destek sunduk. Bu tutarın 1 milyar 500 milyon lirasını üniversitelerimize, 200 milyon lirasını ise sanayiye ayırdık. Isparta olarak en önemli ödevlerimizden biri sanayicilerimizin TÜBİTAK Ar-Ge desteklerinden yararlanacak yenilikçi projeleri geliştirmesidir. Bu konuda üniversitelerin özel sektöre rehberlik etmesi gerekiyor” dedi.
Bakan Kacır, Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programını başlatacaklarını hayata geçireceklerini ifade ederek, “Yatırım teşviklerinde Isparta’yı hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Yerel Kalkınma Hamlesi Programı çerçevesinde her şehirde dört başlıkta stratejik yatırım teşvikleriyle destek vereceğiz. Her şehrin kendi potansiyelini ve fırsatlarını dikkate alarak küresel ölçekte rekabet gücünü artıracak yatırımları hayata geçireceğiz.” şeklinde konuştu.
 
BAŞKAN ÇELİK ODA FAALİYETLERİNİ ANLATTI
ITSO Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik ise Odanın faaliyetleri ve ilimizin ekonomik durumu hakkında kapsamlı bilgiler verdi.
Isparta’nın ihracat rakamlarını paylaşan Başkan Çelik, Oda bünyesinde oluşturulan Teknoloji Transfer Ofisi, İhracatı Destekleme Ofisi, Genç Girişimciler Akademisi, Kadın Girişimcileri Destekleme Ofisi ve Proje ile Ar-Ge Destekleme Ofislerinin ekonomiye katkı sağlamak amacıyla yürütülen çalışmaları desteklediğini ve ihracatın daha da artırılmasını hedeflediklerini belirtti.
BAŞKAN ÇELİK’TEN SANAYİ ALANLARINA YÖNELİK DESTEK TALEBİ
Süleyman Demirel Organize Sanayi Bölgesi’nin doluluk oranının yüzde yüze ulaşması nedeniyle yeni bir Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurma çalışmalarına başlandığını söyleyen Çelik, 12 milyon metrekare alana kurulması planlanan şehrin 4. OSB'si için yürütülen çalışmaların devam ettiğini ve bu projeyle Isparta'nın sanayi alanındaki gelişimine ivme kazandırmayı amaçladıklarını ifade etti.
Keçiborlu Belediyesi tarafından sağlanan yaklaşık 300 bin metrekarelik alanda yürütülen Serbest Bölge çalışmalarının da sürdüğünü ve fizibilite çalışmalarına başlandığını belirtti. Ayrıca, ithalatçı ve ihracatçı firmalara yönelik olarak 500 metrekare kapalı alanlı antrepo yapımına başlandığını ve tır garajı inşaatının devam ettiğini ekledi.
Ürün Güvenliği ve Denetimi ile ilgili olarak Batı Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'nden alınan hizmetlerde yaşanan aksaklıkların ardından, Isparta'ya yeni bir Ürün Güvenliği ve Denetimi Servisi kazandırıldığını belirtti. Bu hizmetin ilimize kazandırılmasında emeği geçen tüm yetkililere teşekkür etti.
Isparta’nın tarım ve sanayide önemli bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Başkan Çelik, sanayi alanlarına yönelik yapılan çalışmalarda destek beklediklerini söyledi.
Geçen yıl ilkini büyük bir başarıyla gerçekleştirdikleri Turizm ve Gastronomi Fuarı'nın ikincisinin 4-6 Ekim tarihlerinde düzenleneceğini duyurdu. Fuarın temel amacının bölgenin turistik ve gastronomik değerlerini ulusal ve uluslararası platformda tanıtmak olduğunu vurguladı.
Milletvekilleri ve belediye başkanları ile birlikte havayolu ve demiryolu ulaşımında önemli çalışmalar yaparak, ilimize ikinci tren seferlerini kazandırdıklarını ve havayolu ulaşımında da ikinci uçak seferi düzenlenmesine yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirtti.
İŞ DÜNYASI FİNANSMANA ERİŞİMDE SIKINTILAR YAŞIYOR
Başkan Çelik, iş dünyasının finansmana erişim, uzun vadeler ve yüksek maliyetler gibi ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, bankalardan reel sektörün ihtiyaçlarına yönelik düşük maliyetli finansman modelleri sunmalarını beklediklerini ifade etti. Deri İhtisas ve Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde birinci etabın doluluk oranının yüzde yüz olduğunu ve üçüncü etap çalışmalarına hızla başladıklarını açıkladı. Ayrıca, Gül-2 Küçük Sanayi Sitesinde yeni işyeri projesini hayata geçirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti.
Devam eden çalışmalara ilişkin Bakan Kacır’dan destek talebinde bulunan Başkan Çelik, "Sözlerimi tamamlarken, Isparta’yı daha ileriye taşımak adına yürüttüğümüz çalışmalarda sizlerin desteklerini her zaman yanımızda hissediyor ve bu desteğin devamını diliyoruz. Hep birlikte başarılı projelere imza atmayı umuyoruz." dedi.
Konuşmaların ardından Bakan Kacır, iş insanlarının çeşitli konularla ilgili görüşlerini dinledi ve sorularını yanıtladı. Toplantının sonunda Bakan Kacır’a hediye takdim edildi ve katılımcılarla hatıra fotoğrafı çekildi.

Kaynak: Haber Merkezi